Városlista
2024. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2023. Szeptember 25. 08:34, hétfő | Helyi

Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, aminek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várja látogatóit.

Október 3-án, kedden 17 órától Juhász Anna irodalmárral találkozhatnak az érdeklődők. A beszélgetésen közreműködik Pap Alexandra. Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, az Irodalmi szalon alapítója, napjaink egyik legsikeresebb irodalmi szervezője, az ország legnagyobb irodalmi rendezvénysorozatainak létrehozója. Irodalomnépszerűsítő munkásságának célja, hogy széles körben megismertesse az irodalom, a könyvek és az olvasás szeretetét, valamint, hogy megmutassa, az olvasás nem magányos tevékenység, hanem akár közösségi élmény is lehet. Hogy mi a szerepe az olvasásnak a XXI. században? Milyen olvasói közösséghez jó tartozni, hogy veheti fel a Gutenberg-galaxis a versenyt a modern kor kihívásaival? A mosonmagyaróvári találkozón Juhász Anna elsősorban ezekre a kérdésekre keres választ a közönséggel együtt, irodalmi idézetekkel.

Október 5-én, csütörtökön 17 órától N. Fodor Iza 2023 nyarán megjelent, Hopplahó című mesekönyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. A szerzővel Pap Alexandra beszélget. N. Fodor Iza édesanya, költő, pedagógus, a mosonmagyaróvári és környékbeli gyermekek irodalmi érdeklődését motiválni hívatott Aranyporos mesetarisznya főszerkesztője. Verseinek legfőbb célja a gyerekek szókincsének bővítése, a jó oldal megláttatása és annak a csodálatos hatalomnak az átadása, melynek birtokában az életben gyakran adódó apróbb bosszúságokat képessé válunk humorral oldani. Hogyan köszönjünk el szépen óvónéninktől? Hogyan hangolódjunk Márton-napra? Miért hullik a süni tüskéje? Miről álmodik egy anakonda? A helyi szerző harmadik verseskötetétében egyebek mellett ezekre kérdésekre is kiderülnek a válaszok. A bemutatón könyvvásárlási és dedikálási lehetőség is lesz.

Október 6-án, pénteken 17 órától a népszerű kortárs írónővel, Karády Annával találkozhatnak az érdeklődők. A szerző beszélgetőpartnere Kardos Diána lesz. Karády Anna balatonfüredi jogász, évek óta kutatja a város múltját és természeti kincseit. Megszerzett ismereteinek lenyomata a méltán népszerű A füredi lány című sorozat, amely megmutatja, hogy a szerelmet sem idő, sem tér, sem pedig társadalmi különbségek nem képesek eltiporni. A 18. századi magyar társadalmi rend, a szokások és hiedelmek kavalkádjában elmerülve megelevenednek a történelemkönyvek lapjai, ott függ a levegőben a „te mit tennél?” feszítő dilemmája. A népszerű trilógia első könyve, A füredi lány 2021-ben jelent meg, ezt követte szintén 2021-ben A füredi földesúr című második kötet, majd 2022-ben jelent meg A füredi gyermek című sorozatzáró kötet. 2023-ban látott napvilágot az írónő legújabb, Zserbó című kötete, melynek romantikus története az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti az olvasót. A beszélgetésen szó lesz az írónő munkásságának, írói pályájának alakulásáról, jövőbeli terveiről is. A találkozón könyvvásárlási és dedikálási lehetőség is lesz.

Idén is lesz megbocsátás hete (október 2-7-ig), melynek keretében a visszahozott dokumentumok fejében a késedelmes olvasók tartozásait elengedik.

A könyvtári hét programjaira a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 20. 11:51, kedd | Helyi

Mit kezdjünk veszteségeinkkel?

Igazi Barbara személyiségfejlesztő, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, integrál tanácsadó \"Mit kezdjünk veszteségeinkkel?\" című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

2024. Február 12. 12:09, hétfő | Helyi

Két könyv, egy életmű: Beszélgetés Deák Ernővel

Deák Ernő munkásságába nyerhetnek betekintést az érdeklődők február 21-én, szerdán 17 órától a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

2024. Január 05. 14:52, péntek | Helyi

Festménykiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Varga Katalin kortárs festőművész festményeiből nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében 2024. január 12-én, pénteken 17 órától.

2024. Február 21. 08:35, szerda | Bulvár

Kocsis Máté: nem figyelte meg a titkosszolgálat Magyar Pétert

Nem folyt titkosszolgálati megfigyelés Magyar Péterrel, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférjével szemben