Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2023. Szeptember 25. 08:34, hétfő | Helyi

Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, aminek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várja látogatóit.

Október 3-án, kedden 17 órától Juhász Anna irodalmárral találkozhatnak az érdeklődők. A beszélgetésen közreműködik Pap Alexandra. Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, az Irodalmi szalon alapítója, napjaink egyik legsikeresebb irodalmi szervezője, az ország legnagyobb irodalmi rendezvénysorozatainak létrehozója. Irodalomnépszerűsítő munkásságának célja, hogy széles körben megismertesse az irodalom, a könyvek és az olvasás szeretetét, valamint, hogy megmutassa, az olvasás nem magányos tevékenység, hanem akár közösségi élmény is lehet. Hogy mi a szerepe az olvasásnak a XXI. században? Milyen olvasói közösséghez jó tartozni, hogy veheti fel a Gutenberg-galaxis a versenyt a modern kor kihívásaival? A mosonmagyaróvári találkozón Juhász Anna elsősorban ezekre a kérdésekre keres választ a közönséggel együtt, irodalmi idézetekkel.

Október 5-én, csütörtökön 17 órától N. Fodor Iza 2023 nyarán megjelent, Hopplahó című mesekönyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. A szerzővel Pap Alexandra beszélget. N. Fodor Iza édesanya, költő, pedagógus, a mosonmagyaróvári és környékbeli gyermekek irodalmi érdeklődését motiválni hívatott Aranyporos mesetarisznya főszerkesztője. Verseinek legfőbb célja a gyerekek szókincsének bővítése, a jó oldal megláttatása és annak a csodálatos hatalomnak az átadása, melynek birtokában az életben gyakran adódó apróbb bosszúságokat képessé válunk humorral oldani. Hogyan köszönjünk el szépen óvónéninktől? Hogyan hangolódjunk Márton-napra? Miért hullik a süni tüskéje? Miről álmodik egy anakonda? A helyi szerző harmadik verseskötetétében egyebek mellett ezekre kérdésekre is kiderülnek a válaszok. A bemutatón könyvvásárlási és dedikálási lehetőség is lesz.

Október 6-án, pénteken 17 órától a népszerű kortárs írónővel, Karády Annával találkozhatnak az érdeklődők. A szerző beszélgetőpartnere Kardos Diána lesz. Karády Anna balatonfüredi jogász, évek óta kutatja a város múltját és természeti kincseit. Megszerzett ismereteinek lenyomata a méltán népszerű A füredi lány című sorozat, amely megmutatja, hogy a szerelmet sem idő, sem tér, sem pedig társadalmi különbségek nem képesek eltiporni. A 18. századi magyar társadalmi rend, a szokások és hiedelmek kavalkádjában elmerülve megelevenednek a történelemkönyvek lapjai, ott függ a levegőben a „te mit tennél?” feszítő dilemmája. A népszerű trilógia első könyve, A füredi lány 2021-ben jelent meg, ezt követte szintén 2021-ben A füredi földesúr című második kötet, majd 2022-ben jelent meg A füredi gyermek című sorozatzáró kötet. 2023-ban látott napvilágot az írónő legújabb, Zserbó című kötete, melynek romantikus története az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti az olvasót. A beszélgetésen szó lesz az írónő munkásságának, írói pályájának alakulásáról, jövőbeli terveiről is. A találkozón könyvvásárlási és dedikálási lehetőség is lesz.

Idén is lesz megbocsátás hete (október 2-7-ig), melynek keretében a visszahozott dokumentumok fejében a késedelmes olvasók tartozásait elengedik.

A könyvtári hét programjaira a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.