Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 19. 07:08, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Oroszok lőtték le a maláj utasszállítót?

Oroszok lőtték le a maláj utasszállítót?

Maláj utasszállító - Ausztrál oknyomozó riporterek szerint orosz erők lőtték le a malajziai utasszállítót

Egy ausztrál oknyomozó riport állítása szerint az orosz haderő lőtte le az MH-17-es malajziai utasszállítót, amely tavaly júliusban zuhant le a szakadárok ellenőrizte ukrán területek felett.
A riport készítői a brit Bellingcat nevű civil szervezet kutatásának eredményei alapján végigkövették az orosz Buk (magyarul Bükk) közepes hatótávolságú rakétavédelmi rendszer útvonalát Oroszországból egészen addig a kelet-ukrajnai szántóföldig, ahonnan állításuk szerint kilőtték a 298 ember halálát okozó légvédelmi rakétát.

A Bellingcat a nyilvánosság által is hozzáférhető információk alapján állapította meg az útvonalat. A Buk-rakétarendszerről készült, a világhálóra feltöltött képek, videók, és beszámolók alapján dolgoztak. A felvételeken látható környezet alapján pedig meghatározták, hogy hol mozgott az indítóállás.

Az Ausztráliában vasárnap este bemutatott riport készítője, Stephen Rice ausztrál újságíró és munkatársai egy kisbuszon végigkövették a Buk feltételezett útvonalát Zugresz, Torez és Sznyezsnoe településeken, egészen a rakéta kilövésének helyszínéig.

Moszkva tagadja, hogy a Buk az orosz hadseregé lett volna.

Ezt Rice és csapata azzal cáfolja meg, hogy egy felvétel alapján azt állítják, az orosz Buk Luhanszk városán át elhagyta Ukrajnát, s visszatért Oroszország területére. Az adott felvételen továbbá jól látható, hogy egy légvédelmi rakéta hiányzik az indítóállásról.
Az ausztrál riporter az adás végén kijelenti, a légi katasztrófáért a felelősség azt az embert terheli, akit valószínűleg sosem fognak tudni felelősségre vonni: Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Malaysian Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. A fedélzetén lévő 298 ember meghalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.