Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 16. 09:28, szombat | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Óránkénti akár 100 kilométeres szél

Óránkénti akár 100 kilométeres szél

Nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél okozott hatalmas torlódásokat.

Többszáz autó, benne több ezer ember töltötte az éjszakát az autójában Győr keleti része és Tata között az M1-es autópályán. A kialakult helyzet miatt az éjszaka folyamán a rendőrök már nem engedték tovább az autókat Tatánál, arra kérve a közlekedésben részt vevőket, hogy aki teheti, inkább forduljon vissza a főváros felé.

Az utakon a torlódást főképp a keresztbe fordult kamionok okozták. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, melyek aztán a jeges úton nem tudtak elindulni. Ez a forgalom további torlódását okozta. Sajnos az is igaz, hogy a közlekedésben részt vevő járművek műszaki állapota gyakran nem felel meg a téli közlekedésnek, sokan kopott, nyári gumikkal közlekednek.

A megye több pontján vannak jelenleg is fennakadások, már csak hómaróval lehet az erősen jégbordás utakat megtisztítani. Az ehhez rendelkezésre álló eszközök korlátozott száma miatt az életveszélyes, súlyos betegek élveznek prioritást, de az utak takarítása és a műszaki mentések végrehajtása folyamatosan történik. A további balesetek és a következtükben kialakuló újabb torlódás megelőzése céljából mindazokat, akik a melegedőkben vannak, arra kér, hogy az útviszonyok rendeződéséig ne folytassák az útjukat. Déltől várhatóan mérséklődnek a széllökések és a hófúvás megszűnésével a közlekedés feltételei normalizálódnak.

Az érintett településeken a melegedőhelyeket megnyitották, így több helyen az erre kijelölt tornatermek, Győrben például a helyközi autóbusz, illetve a vasútállomás fűtött várótermei szolgálnak melegedőként az arra rászorulók részére. A Máltai Szeretetszolgálat több helyszínen meleg teát osztott az úton rekedtek részére.

Az egyik kamiont a másik után mentették ki a megyében a hivatásos tűzoltók, akik 15 járművel kb. 60 fővel egész éjszaka, sokszor a 80-100 km-es szélben álltak helyt. Munkájukat a műszaki mentések során 10 önkéntes tűzoltó egyesület kb. 50 fővel segítette. A műszaki mentésekkel sokszor nem oldódott meg a kiszabadított gépjárművek továbbhaladása, hiszen a várakozás és a gépjármű fűtése miatt sok autóból ki is fogyott az üzemanyag, ami tovább nehezítette a torlódások megszüntetését.

Jelenleg is több megyei főút járhatatlan, a legrosszabb a helyzet például Bősárkány és Jánossomorja között, a 86-os főúton is. A Magyar Közútkezelő 27 gépe folyamatosan dolgozik a megyében, de sajnos a szél szinte azonnal visszafújja a havat az utakra. A havas téli útviszonyok miatt a megyei katasztrófavédelem - csakúgy, mint már tegnap délután is - nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy senki induljon útnak.

Kérjük a lakosságot, hogy továbbra se induljanak útnak, valamint kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.