Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Május 14. 10:09, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Önkéntesen a tiszta Magyarországért: Győr-Moson-Sopron is csatlakozott

Önkéntesen a tiszta Magyarországért: Győr-Moson-Sopron is csatlakozott

Az Európai Bizottság 2009 júniusában tett javaslata és az Európai Tanács 2009 novemberében hozott határozata alapján 2011 az Önkéntesség Európai Éve. Hangsúlyozva az önkéntesség jelentőségét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minis

Az akciót Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálja együttműködő partnereivel.

A magyar kormányzat civil szervezetek összefogásával 2011. május 21-én nagyszabású önkéntes hulladékgyűjtési akciót szervez országszerte.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésével elindult „TEszedd 2011 - Önkéntesen a tiszta Magyarországért"elnevezésű hulladékgyűjtő akció egyrészt mindenki számára nyitottá és elérhetővé teszi az Önkéntesség Éve programsorozatban való részvételt a civil társadalom széles körű bevonásával, másrészt középpontba helyezi a környezetvédelem ügyét. Az akció élére olyan neves személyiségek álltak, mint Hámori Gabriella színművésznő, Töttös Györgyi pszichológus, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság volt szóvivője valamint Vastag Csaba énekes, akik az esemény „nagyköveteiként" hangsúlyozzák annak jelentőségét.

Az akciót Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálja. Együttműködő partnereivel, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal valamint a két megyében tevékenykedő Önkéntes Centrumokkal (United Way Kisalföld Alapítvány, Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület) közösen szervezi a hulladékok feltérképezését, önkéntesek toborzását, a szükséges feltételek biztosítását.

A két megyében eddig 31 olyan illegális hulladéklelőhely megtisztítása szerveződött, melyekhez már önkéntesek is csatlakoztak. Jelenleg folyik a szállítókkal, közszolgáltatókkal az egyeztetés, hogy milyen feltételekkel tudják az akció keretében összegyűjtött hulladékot a megfelelő helyre szállítani. Erről az Igazgatóság honlapján létrejött „hulladéktérkép" tájékoztatja az érdeklődőket.

A hulladék elszállítása érdekében az akcióhoz önkéntes alapon már 8 hulladékszállító csatlakozott: az Ave Tatabánya Zrt., a Büchl Hungaria Kft., az Észak-Dunántúli Méh Zrt., a Győri Hulladékégető Kft., a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt., a Rekultív Kft., a Stkh Sopron És Térsége Kft. valamint a Polplast Kft.

Az akció célja, hogy egyetlen nap leforgása alatt a lehető legtöbb hulladéktól megtisztítsuk az egész országot, ezért az Igazgatóság és együttműködő partnerei várják további települések, baráti társaságok, egyesületek, szövetségek jelentkezését (14 éves kor felett), akik konkrét illegális hulladéklelőhelyekkel jelentkezve szívesen megtisztítanák az adott helyszíneket az akció napján. A szervezők várják szponzorok illetve további szállítócégek jelentkezését is, akik önkéntes alapon vállalják a hulladék elszállítását. Jelentkezési határidő: 2011.május 18.

További információ és jelentkezés: http://www.edukovizig.hu/ illetve http://www.teszedd.hu/.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.