Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 19. 10:02, szerda | Külföld
Forrás: mti

Öngyilkos merényletre készülő dzsihadistát lőtt le a török rendőrség

Öngyilkos merényletre készülő dzsihadistát lőtt le a török rendőrség

A török rendőrség szerda hajnalban Ankarában lelőtte az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet öngyilkos merényletre készülő egyik tagját - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A gyanúsítotton a török főváros Eryaman nevű külvárosi kerületében, egy magas bérház 9. emeletén ütöttek rajta, mintegy 20 kilométerre Ankara központjától. A rendőrök megadásra szólították fel az Ahmet keresztnevű férfit, de ő tüzet nyitott, a rendőrök pedig agyonlőtték.

A terrorista 1992-ben a dél-törökországi Adana városban született, bejegyzett lakcíme alapján pedig a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban élt.

Ercan Topaca, Ankara tartomány kormányzója a helyszínen úgy nyilatkozott: a lakásban öngyilkos merénylethez alkalmas eszközöket és anyagokat találtak, köztük TNT-t, 2 rúd dinamitot, 7 kilogramm ammónium-nitrátot, gyújtószerkezetet és mintegy 400 darab csavaranyát, amelyeket repeszként lehet felhasználni. A robbanóanyagokat a hatóságok ellenőrzött körülmények között semlegesítették.

A tisztviselő kifejtette: a rendőrség azután kezdte követni a férfit, hogy a térfigyelő kamerák tanúsága szerint a közelmúltban háromszor is feltérképezte az Atatürk-mauzóleum, valamint a parlament korábbi épületének környékét.

A hatóságok úgy vélik, hogy a terrorista október 29-én, a köztársaság ünnepén vagy november 10-én, a modern Török Köztársaság megalapítója, Mustafa Kemal Atatürk halálának napján akart öngyilkos merényletet végrehajtani.

Hétfőn Ankarában terrorveszély miatt november 30-ig betiltottak mindenfajta tömeggyűlést és tüntetést nyilvános helyeken. Október 29-re és november 10-re azonban nem vonatkozik a tiltás. A kormányzói hivatal olyan információk birtokába jutott, hogy "terrorszervezetek támadásokra készülnek".

Törökország mind Szíriában, mind Irakban aktívan részt vesz az Iszlám Állam elleni katonai hadműveletekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.