Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 17. 13:32, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV elleni védőoltását

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV elleni védőoltását

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását - hangzott el csütörtökön az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) a méhnyakrák elleni védelemről tartott háttérbeszélgetésen.

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa elmondta: a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltő lányoknak térítésmentesen biztosítják. A vakcinát az iskola-egészségügynek kötelessége felajánlani, de a szülők és a gyerekek döntenek arról, hogy igénybe veszik-e. A szükséges - szigorú kritériumoknak megfelelő - oltóanyag már megvan, szeptemberben kezdik kiszállítani az iskolákba. Az első dózist októberben, a másodikat jövő áprilisban kaphatják meg a lányok.
A főorvos kitért arra is, hogy az iskola-egészségügyi szolgálat már június végén kapott tájékoztatást az oltásról, és a jövő hónapban további információkkal segítik őket. Augusztus végén a védőnők és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével gyűjtik majd össze a lehetséges oltandókat, köztük a magántanulókat, valamint az egyházi vagy alapítványi iskolák diákjait is. Ezzel együtt a szülőknek, gondviselőknek levélben küldenek tájékoztatást, mellékelve a kitöltendő nyilatkozatot.
Az OEK főorvosa kérdésre válaszolva elmondta, hogy térítésmentesen csak a hetedik osztályos, 12. évüket betöltött lányok kaphatják meg az oltást, de gyógyszertárban is megvásárolható lesz.
A szakemberek szerint a leghatásosabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg a lányok az oltást, ugyanakkor hozzátették: bármilyen életkorban be lehet adatni.
Oroszi Beatrix, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője azt mondta: céljuk, hogy minden lány megkaphassa az oltást. A szakember elmondta, hogy Európában Magyarországgal együtt húsz országban vezették be az oltást, de az Egyesült Államokban és Kanadában is sikerrel alkalmazzák a vakcinát.
Oroszi Beatrix ismertette: a méhnyakrák olyan rosszindulatú megbetegedés, amelynek hátterében a HPV áll. A szexuálisan aktív nők 50-80 százaléka átesik ilyen fertőzésen, így szinte az összes nő kockázatnak van kitéve. A HPV-fertőzésnek ráadásul nincsenek tünetei, sokáig lappanghat a szervezetben, sok év eltelhet, mire kóros elváltozás alakul ki. Ugyanakkor a nők többségénél nem alakul ki kóros elváltozás vagy méhnyakrák - hangsúlyozta.
A HPV-nek több mint száz típusa ismert. Az önkéntesen és térítésmentesen igénybe vehető vakcina elsősorban azon két HPV-típus ellen véd, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák - ismertette.
Oroszi Beatrix azt is elmondta, hogy Magyarországon a 15 és 44 év közötti nők körében a második leggyakoribb daganattípus, a méhnyakrák miatti halálozás több mint két és félszerese az európai átlagnak. Magyarországon 2008 és 2012 között évente átlagosan 407-en haltak meg méhnyakrák következtében, pedig a betegség megelőzhető és - ha időben felfedezik - gyógyítható. Magyarországon 2008 és 2012 között évente átlagosan 1490 új méhnyakrák-megbetegedést diagnosztizáltak, és évente átlagosan 407 nő halt meg emiatt, pedig a betegség megelőzhető és - ha időben felfedezik - gyógyítható. A korai felismerés kulcsa pedig szűrés.
Kovács Attila, helyettes országos tiszti főorvos kiemelte: a védőoltás eddig csak a fertőzés elleni küzdelem egyik módszere volt, most itt van a lehetőség, hogy rákot előzzünk meg vele. Mivel csak 2006-ban kezdték el a HPV elleni oltás beadását, még nincsenek arra vonatkozó adatok, mennyi időre nyújt védettséget, de az is lehet, hogy élethosszig tart a hatása - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során