Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Offshore ügyek: több száz eljárás zajlik uniós pályázatok miatt

Offshore ügyek: több száz eljárás zajlik uniós pályázatok miatt

Akár adók módjára is behajthatja az uniós támogatást az állam azokon a magáncégeken, amelyek nem tudják bizonyítani, hogy tulajdonosi szerkezetük és a támogatás felhasználására irányuló tevékenységük is átlátható. Már jelenleg is több száz szabálytalansági eljárás zajlik - írja a Világgazdaság.

A kamatokkal együtt 15-20 milliárd forintra rúghat az a visszakövetelt európai uniós támogatási összeg, amelyet az átláthatósági vizsgálaton megbukott cégeknek kell befizetniük. További 2000 cég ellen folyik még vizsgálat, amelyeknél „többszörös külföldi tulajdonosi láncokat kell visszafejteni” – nyilatkozta a közelmúltban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

A tavaly augusztus óta a fejlesztéspolitikát is koordináló Miniszterelnökség az átláthatósági vizsgálatot az Alaptörvényre hivatkozva indította, amely szerint a központi költségvetésből csak olyan szervezet kaphat támogatást, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható. Az akkor még létező Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly ősszel küldött ki a 2007 és 2013 között uniós támogatást elnyert mintegy 46 ezer magáncégnek egy úgynevezett „átláthatósági nyilatkozatot”, amelyben azok tulajdonosi struktúrájára kérdezett rá.Elsőként annak a 64 szervezetnek a nevét hozták nyilvánosságra, amelyek nem küldték vissza a nyilatkozatot, mondván, ezzel megnehezítették, „hogy a pályázati forrás közvetítője ellenőrizni tudja a szervezetek átláthatóságát”. Ezeket a cégeket már tavaly értesítették a szerződésbontásról, amelynek eredményeként állítólag lehetővé válik a korábban kifizetett támogatások visszakövetelése, mégpedig kamatostul.

Ez után került fel a honlapra az igazi feketelista, amelyen jelenleg 276 uniós pályázati támogatás, illetve az azokat elnyert cégek szerepelnek (ezek száma valójában kevesebb, miután több olyan cég is van, amely több pályázaton nyert.)

A végső döntést, hogy a vizsgált szervezet átlátható vagy sem, illetve az utóbbi esetben milyen szankciót alkalmaznak vele szemben, a támogatóként eljáró irányító hatóságok hozzák/hozták meg egy szabálytalansági eljárás keretében – közölték a Miniszterelnökségen. „Több száz ügyről lévén szó ezek a szabálytalansági eljárások jelenleg is zajlanak”.

Megerősítették: azzal a vállalkozással, amely ezek során nem képes igazolni az átláthatóságát, felbonthatják a támogatási szerződést, és visszavonhatják tőle a támogatást. Ez történhet úgy, hogy annak visszafizetésére kötelezik, vagy – ha voltak ilyenek - érvényesítik a támogatási szerződésben kikötött biztosítékokat, de ha ez sem vezet eredményre, akkor akár adók módjára is behajtathatják az adóhatósággal a követelt összeget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során