Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. Február 25. 20:36, szerda | Helyi
Forrás: Saját

Nyílt nap a Mosonmagyaróvári Tanodában

Nyílt nap a Mosonmagyaróvári Tanodában

A nyílt napon jelen volt Kopf Katalin, a Családok Átmeneti Otthona intézményvezetője, Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke, valamint a Tanoda több pedagógusa is.

Korábban már hírt adtunk a Mosonmagyaróvári Tanoda megnyitásáról, most pedig nyílt napjukra látogathattunk el, hogy betekintést nyerjünk a gyermekek és pedagógusok mindennapjaiba.

A program a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesült Európai Uniós pénzügyi támogatásával megvalósított, délutáni elfoglaltságot jelentő iskolája, mely segíti a tanulmányi munkában lemaradt hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű diákokat. A Tanoda fejleszti a tanulók alapkompetenciáit és korrepetálással támogatja az iskolai felzárkóztatást. Emellett szociális-, egészségügyi-, krízis megelőzési- és gyermekjóléti szolgáltatásokkal segíti a diákok társadalomba való beilleszkedését.

A nyílt napon jelen volt Kopf Katalin, a Tanodának otthont adó Családok Átmeneti Otthona intézményvezetője, Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke, a Mosonmagyaróvári Tanoda projektmenedzsere, valamint a Tanoda több pedagógusa is.

Nagy Sándor által bepillantást nyerhettünk a Tanoda mindennapjaiba:

„Az itt tanuló gyerekek mindegyike városunk valamelyik iskolájában tanul, de otthon már nem biztos, hogy megkapja azt a szülői figyelmet, segítséget, amelyre szüksége lenne - a Tanoda pedagógusai ezt vállalják fel.
Délután 2-től este 6-ig várjuk a gyerekeket, akik – mivel más és más iskolai elfoglaltságuk van – folyamatosan jönnek, fél 4-re megérkezik valamennyi diák. Alapvető szempont, hogy megírják a házi feladatot, ezután pedig egyéni fejlesztés következik.
Keddenként német nyelvoktatás, szerdán és csütörtökön párhuzamosan informatika-, valamint táncoktatás is folyik az egyéni fejlesztés mellett. A péntek egy kicsit lazább nap, hiszen másnapra ne kell felkészülniük a gyerekeknek. Így épül fel a Tanoda munkarendje.”

„Mivel az első osztályostól a szakiskolásig minden korosztály képviselteti magát a diákok között, az a rend alakult ki, hogy csoportokban tanulnak velük a pedagógusok. Három csoport van; az 1-4. osztályosok, az 5-7. osztályosok és a 8. osztálytól a szakiskolás korosztályig. Humán-, reál-, nyelvtanár és fejlesztőpedagógus foglalkozik velük.”

„ Minden gyermeknek van egy mentora, akivel a családi vagy iskolai problémákat megbeszélheti. Úgy látjuk, hogy bizalmas viszony van kialakulóban a gyermekek és mentoraik között.
A Tanoda sajátossága, hogy a roma származású gyerekeknek roma mentor áll rendelkezésükre, aki részt vesz a szakmai munkában, emellett pedig segíti identitásuk kiteljesedését.”

„Jellegzetesség még, hogy a Tanodában nincs nyári szünet. A nyár folyamán heti váltásban tematikus táborokat (kreatív, városismeretei, informatika stb.) szervezünk a gyerekeknek, egy hétre pedig kitelepülünk a Dunaszigeti öko-táborba.”

„Amikor a program elkezdődött, tudtuk azt, hogy többnyire nehéz körülmények között élő, szegénységből, csonka családból jövő gyerekek jönnek a Tanodába, akiknek az iskolai ebéd után már nem biztos, hogy uzsonna vagy vacsora jut. Ezért a költségvetést úgy terveztük, hogy mindenképpen lehetőség legyen arra, hogy uzsonnát biztosítsunk mind a 30 itt tanulónak. A tapasztalat az, hogy a diákok igénylik is az ellátást.”

„A Tanoda lehetőséget biztosít a városunkban tanuló középiskolásoknak a közösségi szolgálat letöltésére. Bízom benne, hogy mivel önkénteseink korban igen közel állnak a gyerekekhez, nagyobb bizalommal lesznek feléjük.”

A nyílt napon jelen voltak az önkéntes szolgálatukat a Tanodában eltöltő diákok is. Velük kapcsolatban kísérőjük, Menyhártné Sári Anita, a Kossuth Lajos Gimnázium szociálpedagógusa nyilatkozott az InfoMosonmagyaróvárnak:

„A 2012-13-mas tanévben kezdődött iskolánkban is a törvény által előírt közösségi szolgálat teljesítése. Jelenleg közel 350 gyermek van a programban. Sok intézménnyel állunk kapcsolatban, az idei évtől már a Mosonmagyaróvári Tanodával is.
Jelenleg 5 fővel vagyunk jelen. Bízunk benne, hogy a gyerekek élvezni fogják az itt folyó munkát és jó kapcsolatot tudnak kialakítani a gyerekekkel. A tapasztalat az, hogy nagyon szeretik diákjaink az önkéntes tevékenységet.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.