Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Növekvő reálbért, csökkenő inflációt ígér Rogán

Az ellenzéki híreszteléssel szemben tényleges reálbér- és nyugdíjnövekedés jön 2013-ban, az energiaszolgáltatók pedig bizonyítottan 10 százalékkal redukálták tarifáikat; ennek köszönhetően csökkenni fog az infláció is – nyilatkozta szerdán Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője nem kívánta kommentáni azt a lapértesülést, hogy áprilisban újabb rezsicsökkentés jöhet.

Az energiaszolgáltatók – Elmű, Émász, Démász - már közzétették tarifáikat, amiből világosan kiderül, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés megtörtént - mutatott rá sajtótájékoztatóján Rogán. A politikus kifejtette, a 2002 és 2010 között drasztikusan megugró energiaárakat fokozatosan, de lefelé szorították. Ennek a folyamatnak a következő lépése a rezsicsökkentés, aminek Rogán Antal szerint pozitív makrogazdasági hatása lesz – a 2008-ban még 8 százalékos inflációs szintet terveik szerint 3,5 százalékra mérséklik.

'Hiába volt minden ellenzéki híresztelés, az is egyértelművé válik, hogy a reálbérek és a nyugdíjak növekedni fognak idén: a versenyszférában bruttó 4,9 százalékos, a nyugdíjak és kapcsolódó ellátások terén bruttó 5,2 százalékos emelés várható, ami tényleges emelkedést jelent az inflációhoz képest' - hangsúlyozta Rogán Antal.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az energiaszolgáltatók esetleg a kkv-kra vagy az ipari fogyasztókra terhelik a különbséget, ami így - emelt árak formájában - visszacsaphat a fogyasztókra is, a képviselő úgy válaszolt: a Magyar Nemzeti Bank idei prognózisából nem ez derül ki. Rogán Antal ugyanakkor nem akarta kommentálni a Magyar Hírlap értesülését, miszerint a kormány áprilisban újabb rezsicsökkentést tervezne - ugyanakkor cáfolta a napokban megjelenő, növekvő államadósságról szóló hírt. A deficit szerinte az éves értékelések alapján csökkent, Magyarország pedig tudja tartani a 2,8 százalékos idei hiánycélt, először felelve meg a maastrichti szerződésben foglalt (3 százalék alatti) értéknek.

Címkék: infláció, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő