Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Április 08. 12:55, hétfő | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, enfo.hu

Nemzetközi Tudományos Konferenciát szervez a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Nemzetközi Tudományos Konferenciát szervez a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Az egyetem az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Programban támogatást nyert a Joint Ambrosia Action (Közös Parlagfű Akció) projekt Nemzetközi Tudományos Konferencia megrendezésére.

Magyarországon minden harmadik ember allergiás, azaz több mint hárommillióan szenvednek ebben a betegségben. Bár létezik étel- és fémallergia is, a többség tüneteit a növények pollenjei okozzák. Ezek közül is a legveszélyesebb a parlagfű, amely a legnagyobb területen megtalálható allergén gyomnövény.

A parlagfű (latin nevén: Ambrosia elatior) Európában nem őshonos növény. Õshazájából, Észak-Amerikából a kereskedelmi hajókon került be az óvilágba, a 19. század végén. Svájcban 1878-ban, Tirolban 1883-ban, Németország Brandenburg tartományában 1863-ban, Hamburgban pedig 1892-ben találtak először parlagfüvet. A mai Magyarország területén 1920-as évek elején jelent meg, mégpedig a dél-somogyi területeken.

Orvosi jelentések szerint az elmúlt évtizedekben megduplázódott Magyarországon a szénanáthás betegek száma. És ezért elsősorban a parlagfűvel borított, egyre nagyobb kiterjedésű területeket teszik felelőssé a szakemberek. Nem véletlen, hogy a gyomnövény elleni védekezést ma az egész társadalmat megmozgatja. Hiszen a parlagfű pollenkoncentrációjának és a parlagfűvel borított területek csökkenését csak szervezett körülmények között lehet megvalósítani

A konferencia célja, hogy a résztvevők megismerhessék a projekt tudományos eredményeit, valamint a szakmai közönség számára átfogó képet adjon a parlagfűvel kapcsolatos legfrissebb kutatások eredményeiről.

A konferencia időpont: 2019. május 29. (szerda)

Helyszíne: Diamant Hotel Szigetköz (9225 Dunakiliti, Csölösztői út 1.)

Bővebb információ a rendezvényről ITT érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.