Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Február 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem minden antioxidáns gyógyít

Nem minden antioxidáns gyógyít

Nem minden antioxidáns tartalmú étel csökkenti a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát. A nemrég megjelent holland tanulmány nem talált összefüggést a teljes antioxidánsbevitel és az említett agyi megbetegedések kialakulási rizikójának csökkenése között - írja a Fox News.

Az antioxidánsokat úgy tartják számon, mint ami számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát csökkenti, ezért sokan esznek például fekete áfonyát vagy étcsokoládét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a C-vitaminban gazdag étrend csökkenti a stroke, az E-vitamin pedig a demencia kialakulásának kockázatát. Ezek azonban nem tértek ki az antioxidánsokban gazdag étrend egészségügyi hatásaira.

Jelen tanulmányba közel 5500, 55 éves és annál idősebb korú felnőttet vontak be, akiknek a vizsgálat kezdetekor nem volt mentális problémájuk. Táplálkozási szokásukra vonatkozó kérdőívet töltettek ki velük, majd 14 éven keresztül követték őket nyomon.

Étrendjük alapján három csoportba osztották őket: alacsony, közepes és magas antioxidánstartalmú ételeket fogyasztók. A vizsgálat periódusa alatt 600 résztvevőnél alakult ki demencia és ugyanennyien estek át stroke-on. Az eredmények tekintetében azonban nem igazolódtak az antioxidánsok jótékony hatásai. Ez annak is lehet az oka, hogy sokan kávé és tea által viszik be a legtöbb flavonoidot szervezetükbe, ami nem fejt ki kellő védelmet az említett betegségek ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink