Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem lesz itthon orvos - a dolgozók kiöregednek, az utánpótlás külföldre megy

Nem lesz itthon orvos - a dolgozók kiöregednek, az utánpótlás külföldre megy

Bár egyre több magyar orvos végez az egyetemeken, mégis fenyeget az orvoshiány, mivel kevesebben maradnak itthon - írja a Világgazdaság. Az első fél évben 542 orvos keresett külföldön munkát, és gondot jelent az is, hogy a végzősök egy része nem marad a gyógyításban, továbbá az orvosok negyede akár holnap nyugdíjba mehetne, így egyértelművé válik, hogy még a képzési keretszámok jelentős emelésével sem lehet megállítani az orvosok számának drasztikus csökkenését.

A hazai egyetemeken végzett fiatal magyar orvosok évekkel ezelőtt még pótolni tudták a külföldre távozókat, 2008-ban azonban ez megváltozott, és azóta lényegesen többen kérik ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, mint ahányan diplomáznak. Tavaly 1419 orvos kérte ki a kinti munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, és ez év szeptember végéig elérte az 1135-öt azon doktorok száma, akik nem a magyar egészségügyben képzelik el a jövőjüket. Mivel a migráció általában mindig az év második felében, a diploma, illetve a szakorvosi végzettség megszerzését követően gyorsul fel, a 2012-es esztendő várhatóan újabb negatív rekordot jelent majd az töretlenül emelkedő tendenciát mutató orvoselvándorlásban.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal statisztikái azt mutatják, hogy a legtöbben a 40 éven aluliak közül mennek külföldre dolgozni. Az idei év első felében 542-en kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, és több mint 66 százalékuk még nem töltötte be a 40. életévét.

Történik mindez annak ellenére, hogy augusztustól bruttó 10 és 65 ezer forinttal magasabb alapbért és januárig visszamenőleges, egyösszegű emelést kaptak az egészségügyiek. A béremelésben kiemelten kezelték a fiatal, kezdő orvosokat, amikor a bruttó 350 ezer forintnál kevesebbért dolgozók alapfizetését bruttó 65.823 forinttal emelték meg. Erre azért is óriási szükség volt, mert a frissen végzettek, valamint a 40 év körüliek körében vannak a legtöbben azok, akik ha itthon is maradnak, nem kórházban vagy rendelőben, hanem valamilyen jobban fizető állásban helyezkednek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során