Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 16. 07:03, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nehéz helyzetben sikerült javítani

Nehéz helyzetben sikerült javítani

A kedvezőtlen külgazdasági környezet ellenére javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon 2011 első három negyedévében.

A válság mélypontját jelentő 2009 harmadik negyedévéhez képest 2011 azonos időszakában mintegy 70 ezerrel több munkavállalót foglalkoztattak a nemzetgazdaságban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című kiadványában.

A KSH adatai szerint ez a 15-64 éves népesség esetében 56,4 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett. A javuló foglalkoztatás mellett a munkanélküliek száma nem változott, míg a munkanélküliségi ráta 2011 harmadik negyedévére a foglalkoztatotti létszám növekedése miatt egy év alatt 0,2 százalékponttal csökkent, és így 10,7 százalékra mérséklődött.

1,156 millió fizikai munkás

A KSH összesítése szerint tavaly január-szeptemberben a foglalkoztatottak 12 százaléka önálló, vagy társas vállalkozás dolgozó tagja volt, beleértve a kisszámú, magát segítő családtagnak vallókat is. A foglalkoztatottak 6,7 százaléka részmunkaidőben, az alkalmazásban állók közel 10 százaléka határozott idejű szerződéssel dolgozott.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások létszáma a teljes foglalkoztatotti körnél nagyobb ütemben, 1,7 százalékkal nőtt 2011 első három negyedévében. A létszámnövekedés ebben a körben 2010 második felétől folyamatos, de időben lassuló ütemű volt. A múlt év első három negyedévében átlagosan 1,156 millióan dolgoztak fizikai, és 696 ezren szellemi munkakörben. Az előbbi állománycsoportba tartozók létszáma így 1,6 százalékkal, az utóbbiaké 2 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakit a statisztikai hivatal adatai szerint.

Csökkenő építőipar

A válság által leginkább érintett és jelenleg mintegy 606 ezer embernek munkát biztosító, legalább 5 fős feldolgozóipari szervezetek létszámgyarapodása meghaladta a 4 százalékot, még úgy is, hogy folytatódott a könnyűipari ágazatok létszámvesztése. Új ipari munkahelyek nagyobb számban a fémalapanyag és fémfeldolgozás (körülbelül 5800), a gép- és gépiberendezés-gyártás (csaknem 10 000), és a járműgyártás területén jöttek létre.

A létszámát tekintve jelentősebb nemzetgazdasági ágak közül 9,3 százalékos növekedés jellemezte az adminisztratív szolgáltatást támogató tevékenységet, 6,4 százalékos az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ágat, 5,6 százalékos a szakmai-tudományos műszaki tevékenységet. Az ipar után a legtöbb munkavállalót foglalkoztató kereskedelemben és gépjárműjavításban 2011 első három negyedévében csökkent a létszám, úgy, hogy a fizikai munkakörben dolgozók létszáma azért még némileg nőtt. Különösen a konjunktúraérzékeny építőipar létszáma – az első négyhavi biztató jelek után – ismét csökkenésnek indult, és január-szeptemberben 1,3 százalékkal maradt el 2010 hasonló időszakától – olvasható a KSH kiadványában.

2011 első három negyedévében tovább csökkent a költségvetési szervezeteknél foglalkoztatottak létszáma. Az összességében 4,9 százalékos létszámcsökkenés körülbelül háromnegyedét az magyarázza, hogy az előző évinél jóval kevesebben voltak közfoglalkoztatottak, a fennmaradó rész pedig a költségvetési szféra szinte minden területére kiterjedő költség-, és így egyben létszámcsökkentő intézkedések eredménye.

Nőtt a bruttó bér

Magyarországon 2011 harmadik negyedévében az üres álláshelyek aránya 1 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal meghaladta a válság mélypontját jelentő 2009. második negyedévi szintet, de még mindig elmarad a válság előtti, 2008. harmadik negyedévi adattól. Az üres álláshelyek 41 százaléka fizikai jellegű munkát takar, 45 százalékuk az iparban, 14 százalékuk a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén várt betöltésre.

Az év első három negyedévében a versenyszférában dolgozók bruttó keresete 4,9 százalékkal 215 000 forintra, a költségvetési szférában dolgozóké 2,3 százalékkal 201 500 forintra nőtt. A kereset részét nem képező, az adó- és járulékrendszer jövedelemcsökkentő hatását ellensúlyozó kompenzációban a közszféra dolgozóinak közel fele, 46 százaléka részesült, átlagosan 5200 forinttal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.