Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 20. 13:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

A legfrissebb adatsor szerint több mint négy hónapja nem mért szintre emelkedett szombaton a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium összesítése szerint a szombat este zárult 24 órában 4422 fertőzésről számoltak be a szűréseket végző laboratóriumok. Ez május 8. óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőződési adat.

A minisztérium által közzétett grafikus kimutatás szerint a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések számának mozgó hétnapi átlaga is 3500 felett jár.

Júliusban és augusztusban nem érte el az ezret a teszttel igazolt új koronavírus-fertőzések napi számának egy hétre vetített átlaga.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti ismertetése szerint az előző egy napban 27-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A halálozások napi száma is emelkedik, de messze jár a nagy-britanniai koronavírus-járvány április eleji tetőzésétől. Akkoriban voltak olyan időszakok, amikor naponta több mint 1200-an haltak meg koronavírus-betegségben.

Nagy-Britanniában szombatig 17 995 470 koronavírus-tesztet végeztek el, ezek közül 390 358 lett pozitív. A halálos áldozatok száma 41 759.

Egybehangzó szombati brit médiaértesülések szerint Boris Johnson miniszterelnök a hétvégén a kormány tudományos tanácsadóival és gazdasági szakértőivel igyekszik összeállítani egy olyan intézkedési csomagot, amellyel további súlyos gazdasági károk nélkül meg lehet fékezni a koronavírus-járvány újból gyorsuló nagy-britanniai terjedését.



A kormányzati forrásoktól származó értesülések szerint a lehetséges intézkedések között szerepel a nem egy háztartásban élők csoportos összejöveteleinek időleges megtiltása, illetve egyes vendéglátóhelyek bezárása vagy nyitvatartási idejük korlátozása.

A Daily Mail című konzervatív tömeglap szombati kiadása kormányilletékeseket idézve azt írta: Rishi Sunak pénzügyminiszter a heti kabinetülésen "sötét képet felfestve" figyelmeztette Johnsont az esetleges túlzott szigorúságú korlátozások súlyos gazdasági következményeire.

A március végén elrendelt - azóta jórészt feloldott vagy jelentősen enyhített - széles körű országos korlátozások nyomán az idei második negyedévben példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben.

Boris Johnson is hangsúlyozta a héten, hogy a brit gazdaság nem viselné el az újbóli teljes körű országos zárlatot, és neki egyáltalán nincs szándékában ismét ilyen szigorúságú intézkedések elrendelése.

A brit kormány az elmúlt napokban helyi szintű korlátozásokat léptetett életbe mindenekelőtt Anglia északkeleti és északnyugati térségeiben és nagyvárosaiban, amelyekben jelentősebben megugrott a naponta kiszűrt új fertőződések száma.

Szombati adatok szerint a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések által érintett angliai térségekben 13,5 millióan élnek; ez a teljes brit lakosság ötöde.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése