Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagyszülőktől is öröklődhet az autizmus

Nagyszülőktől is öröklődhet az autizmus

Egy új, nemzetközi kutatás szerint, amelybe hatezer főt vontak be, az idősebb apukáknak nagyobb valószínűséggel fog születni autizmussal az unokájuk, mint fiatalabb társaiknak - írja a BBC. A mechanizmus nem tisztázott, de úgy gondolják, hogy az apák rejtett mutációjukat átörökítik unokájukra.

A kutatók ugyanakkor leszögezik, eredményük nem mutat ok-okozati összefüggést, hiszen az autizmus kialakulásának számtalan oka lehet. Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az idősebb apukák gyerekeinek nagyobb esélyük van az autizmus kialakulására.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy ez a csendes mutáció át is ugorhat egy generációt, s a fiatalabb korosztálynál fog problémát okozni.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek 50 éves, vagy annál idősebb korukban született lányuk, 1,79-szer nagyobb valószínűséggel lett az unokájuk autista, akiknek fiuk, azoknak pedig 1,67-szer volt nagyobb ez a kockázat, összehasonlítva azokkal a férfiakkal, akiknek 20-24 éves korukban született gyermekük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton