Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 16. 22:28, péntek | Helyi
Forrás: saját

„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.”

„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.”

2015. január 16-án 11 órakor került sor a Mosonmagyaróvári Tanoda ünnepélyes projektnyitó rendezvényére a Családok Átmeneti Otthonában.

A Mosonmagyaróvári Tanoda Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület szervezésében valósulhatott meg. A Tanoda egy olyan délutáni elfoglaltságot jelentő iskola, mely 10 hónapon keresztül 30 hátrányos- vagy halmozottan hátrányos helyzetű diák felzárkóztatását segíti. A gyermekekkel humán-, reál-, nyelvtanárból, informatika- és táncoktatóból, fejlesztő pedagógusból, szociális koordinátorból és mentorból álló tanári kar foglalkozik, egyéni szükségleteikhez alkalmazkodva.

A rendezvényen elsőként Kopf Katalin a Családok Átmeneti Otthonának intézményvezetője köszöntötte a meghívottakat. Elmondta mekkora öröm számára, hogy a Tanoda a Családok Átmeneti Otthonában kapott helyet, hiszen a városban itt van a legtöbb veszélyeztetett gyermek és így rájuk is több figyelem jut.

Ezt követően az Otthonban élő gyermekek adták elő Osváth Erzsébet: Varázslat történt és Szabó Lőrinc: Elemi című versét, majd Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke beszélt a Tanoda projekt előzményeiről, céljáról. Elmondta, hogy az Egyesület eddigi 25 éve alatt mindig hazai forrásokból gazdálkodott, ez volt az első Európai Uniós pályázat, melyre jelentkeztek. Rengeteg nehézségbe ütköztek és az oktatási rendszerben történt változások sem könnyítették meg terveik megvalósítását. Végül azonban minden a helyére került…
Nagy Sándor külön megköszönte Mosonmagyaróvár Város támogatását és mindazoknak az alapítványoknak, civil szervezeteknek az együttműködését, melyekkel a jövőben is közös programokat tervez a Tanoda. Reményét fejezte ki, hogy valódi, kézzel fogható eredményeket fognak elérni a gyermekekkel, mely biztosíthatja a projekt hosszú távú létjogosultságát.

Dr. Nagy István, országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntő beszédében kiemelte, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek nem tudnak többet, jobban adni, mint a tanulás lehetőségét. Hangsúlyozta az odafigyelés és a szeretet fontosságát ezeknek a gyermekek az életében. „Ha akarjuk a jót, az mindig sikerül!”- mondta.

Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere a kezdeményezés legnagyobb erejét a folytatásban látná.
A Polgármester Úr az InfoMosonmagyaróvárnak elmondta, hogy eleinte kételkedett a projekt sikerességében, de amikor látta az összefogást és kiderült számára, hogy ilyen szakmai háttérrel rendelkező befogadó közeg lesz a Családok Átmeneti Otthonában, megnyugodott. „Egyetlen félelmem, hogy a projekt finanszírozási problémák miatt nem folytatódik, de most van 10 hónapunk, hogy ezen dolgozzunk!” – mondta bizakodóan.

Dertyina Ildikó, a projekt szakmai vezetője ismertette a Mosonmagyaróvári Tanoda programját. „A cél az általános iskolásoknál, hogy középiskolában, szakiskolában tanuljanak tovább, míg a középiskolásoknál, hogy érettségit, szakmát szerezzenek, illetve a felsőoktatásba kerüljenek. Ezzel megakadályozható lenne a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi leszakadása. – mondta - A gyermekeknek tanulmányi, szociális, kulturális és mentális segítséget nyújtunk. Olyan élményeket szeretnénk adni, amilyenekben talán még soha nem volt részük szociális helyzetük miatt.”

Végül a projektben legnagyobb szakmai segítséget nyújtó Győri Tanoda részéről Dr. Szakácsné Foki Katalin kiemelte a projekt támogatóinak szerepét és sok erőt, kitartást kívánt ehhez a nehéz feladathoz.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.