Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 22. 08:20, csütörtök | Helyi

Múzeumi program ajánló

Múzeumi program ajánló

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum soron következő programjainak az ajánlója.

Erdélyi képek között

A Hansági Múzeum kiállításaira, hasonlóan az ország többi múzeumához, havonta egyszer díjtalan a belépés. Mosonmagyaróváron, minden hónap utolsó vasárnapján kedvére szemlélődhet a látogató, csodálhatja meg őseink ránk hagyományozott kincseit, az intézmény mindkét kiállítási épületében (Mosonvármegyei Múzeum, Szent István király u. 1., Cselley-ház, Fő u. 19.).

Augusztus utolsó vasárnapján, rendhagyó módon Pápai Emese művészettörténész kalauzolja a látogatókat az időszaki kiállításon.

Az Erdélyből elszármazott, a németországi Freibergben élő műgyűjtő, Josef Böhm kollekciójából nyílt kiállítás a napokban a Mosonvármegyei Múzeumban. Az időszaki kiállítás, mely a több száz remekből álló gyűjteményből válogat - Nagybánya, Nagyvárad, Kolozsvár, Temesvár, Brassó és Székelyföld - alkotóinak munkásságát reprezentálja. A kollekció alapjait a Bihar megyei Szalacson körzeti orvosként tevékenykedő id.Böhm József és felesége Böhm Erzsébet teremtette meg a XX. század hatvanas éveinek elején. A gyűjtő házaspár 1981-ben Németországban telepedett le, itt kapcsolódott be a gyűjtésbe idősebb fiúk, aki a gyűjtőtevékenység fókuszát Erdély más térségeiben, jelentős városaiban élő művészek munkáinak beszerzésével tágítja. A gyűjtemény legkorábbi alkotása Ziffer Sándor egyik festménye 1911-ből, a legutóbbi Jovián György festménye, mely 2008-ban született, a tárlat közel száz év terméséből ad ízelítőt.

Tájképek és alakos ábrázolások, portrék, csendéletek, figurális művek és nonfiguratív kompozíciók töltik be az időszaki kiállítóteret, ahol augusztus 25-én 16.00 órakor szakértő segítségével ízelítőt kaphatunk Erdély sokszínű művészetéből.

A kiállítás augusztus 29-ig látogatható az intézmény nyitva tartási idejében, melyről bővebb információ a www.hansagimuzeum.hu oldalon kapható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.