Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 01. 13:39, szombat | Helyi
Forrás: saját

Mutass Utat! 2014 - Milyen biztosításai vannak egy pénzügyi cégvezetőnek?

Mutass Utat! 2014 - Milyen biztosításai vannak egy pénzügyi cégvezetőnek?

Bort iszik, vizet prédikál? Utánajártunk! (Meglepetés videókkal!)

Van néhány szakma, ahol szeretnénk egy picit a kulisszák mögé látni. A pénzügyi üzletkötőké is ilyen. Vajon mi alapján adják a tanácsaikat? Fontos a saját tapasztalat vagy csak a jutalék a lényeg? Milyen biztosításokkal fedezi egy cégvezető a saját, illetve családja biztonságát? Az interjút Fazekas Norbert, a Global Alkusz Független Pénzügyi Képviselet ügyvezető igazgatója vállalta.


Kicsit feszengve kezdünk neki a beszélgetésnek, hiszen nem mindennapi témáról van szó. „Honnan is vettem a bátorságot, hogy egy cégvezetőt a saját pénztárcája tartalmáról kérdezzem?” – fut át az agyamon. De, ha már itt vagyok, hát vágjunk bele! :)


Norbert, először is, beszéljünk arról, mit kell tudnunk Rólad, mint magánemberről?
Mosonmagyaróváron élek, van egy tüneményes feleségem és két gyönyörű gyermekem. Egy 10 éves kislány és egy 4 éves kisfiú. Teljesen átlagosan iskolába és óvodába járnak, mint más gyerekek. Hobbim, kedvenc sportom a futball, hetente kétszer járok focizni.


Közel 15 éve dolgozom a biztosítási és pénzügyi szakmában. Nem volt mindig egyszerű. Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de sosem gondoltam, hogy mással kellene foglalkoznom. Szeretem ezt a munkát az összes negatív és pozitív részével együtt. 1999-ben kezdtem a szakmát üzletkötőként, ma már cégvezetőként tárgyalok az ügyfeleimmel. Jelenleg 7 alkalmazottat foglalkoztatunk három irodában. Az általános pénzügyi termékek – biztosítások, hitelek, megtakarítások stb. - mellett idén került bevezetésre az ausztriai munkavállalók teljeskörű pénzügyi kiszolgálása is – adó-visszatérítések, gyes, gyed, egyéb ügyintézések. Mivel az igény elég nagy, ezért nyáron Szombathelyen is megnyitottuk irodánkat.


Kanyarodjunk vissza az eredeti témánkhoz. Te hogyan biztosítod családod számára mindazt, amiről nap, mint nap beszélsz az ügyfeleiddel?
Igen, nos lássuk! 2006-ban költöztünk a családi házunkba. Természetesen az első pillanattól kezdve megkötöttük rá a lakásbiztosítást, már csak azért is, mert az építkezés során is számos „baleset” előfordulhat. Sokan még mindig nem tudják, hogy egy ilyen lakásbiztosítási szerződésbe a család minden tagjára lehet balesetbiztosítást is beletenni, igen kedvező feltételek mellett. Aki nem tud nagyobb összeget fordítani külön biztosításban erre, azoknak is bátran szoktuk ajánlani, sőt kifejezetten javasoljuk ezt az opciót. Nálunk is történt már csőtörés, hosszabb idejű áramkimaradás, de csonttörés és műtét is, amire mind-mind igénybe tudtuk venni a szolgáltatásokat. Érdemes tehát rákérdezni vagy utána érdeklődni, mennyi mindenre jó egy ilyen biztosítás.


A következő nagy téma a gyerekek jövője. Jól gondolom?
Igen, a saját kockázati, azaz haláleseti életbiztosításunk mellett. Hiszen, ha velünk történne valami – elüt egy autó vagy egy váratlan betegség, bármi – a gyermekeinkért akkor is felelősek vagyunk! Ez megint egy olyan téma, amit nem mindenki gondol át kellőképpen, mondván, az ilyen dolgok általában nem velük történnek… Szakmai tapasztalatunk azt mutatja, hogy sajnos nem mindig a „szomszédot” érik ezek a nem várt események. Mi viszont úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy a gyermekeink álmát nem kockáztatjuk. Nem tudjuk még, hogy mi lesz belőlük? Milyen szakmát választanak? Miben találják meg tehetségüket? Merre viszi őket az élet? Ennyi idős korban ezt még mi sem tudtuk, nem igaz?

És most azt mondom neked, hogy még azt sem erőltetjük, hogy egyetemre vagy főiskolára jelentkezzenek. Ha valakinek olyan elképzelései vannak, hogy a gyermekeit a középiskola után is tovább taníttatja, érdemes minél hamarabb elkezdeni a takarékoskodást, hiszen ez több millió forintos kiadást fog jelenteni a családnak.


Szóval van fedezetünk a váratlan eseményekre és a gyerekek jövőjére is. Fontosnak tartottuk, eldöntöttük és ehhez tartjuk magunkat. Nem mondom, hogy néha az erre félretett pénz nem kellett volna másra, mert hazudnék. De elég csak a gyerekek szemébe néznünk és máris nincs min gondolkodnunk. Ez a legmeggyőzőbb érv számunkra!


Azért nyugtass meg: nem minden éjjel hajtod úgy álomra a fejed, hogy téged már bármi érhet, a gyerekek jövője akkor is ki van pipálva? Ez nem lehet túl egészséges vagy csak én látom túl szakmainak?
Jaj, nem! Nehogy félre érts! Imádom az életet, nagyon szeretünk utazni, a barátokkal és a családdal összejönni, beszélgetni, kirándulni, szórakozni. Vannak terveink jövőre, sőt az utánra is! :) És jó is, hogy itt tartunk, hiszen akkor beszélhetünk a legsúlyosabb problémáról, a nyugdíj-kérdésről. Látod, mennyire pozitív vagyok?


Pozitív nyugdíjkérdés, azaz öröm az ürömben?
Ezt úgy szoktuk megfogalmazni, hogy „Lássuk, mi történik, ha minden életszerűen alakul és elkerülnek a váratlan események?”


Ez tényleg jobban hangzik így és szimpatikusabb is. Szeretnék nyugdíjasként sokat pihenni és utazni. Lehetséges ez? Van erre is valami jó tipp?
Tipp? Az nincs! Volt egy három pilléren álló nyugdíjbiztosítási program – állami, magán- és önkéntes nyugdíjpénztár -, ami kellő fedezetet biztosíthatott volna mindenkinek, viszonylag kis ráfordítással. De ezt, ugye eltörölték. Ma hivatalosan két pillérrel számolunk, az állami nyugdíjjal és az önkéntes pénztárral. Mit is mondhatnék erről? Szeretnék találkozni egy olyan emberrel, aki meg tudná mondani, mire számíthatunk tíz vagy akár húsz év múlva ezeket a lehetőségeket számba véve. Jelenleg azt tudom mondani, hogy az egyetlen lehetőség, ha mindenki saját maga gondoskodik a nyugdíjas kori pihenéséről és utazásairól.


Tényleg spórolhatunk akár több tízezer forintot is egy-egy átgondolt és jól kiválasztott pénzügyi konstrukcióval?
Ezt határozottan tudom állítani. Ezt azonban csak személyesen tudjuk mindenkivel átbeszélni személyre szabva, hogy adott élethelyzetben mivel jár a legjobban illetve milyen igényei vannak. Úgy, mint ahogy az orvos sem írja fel mindenkinek ugyanazt a gyógyszert, mi sem tudunk általános tanácsokat adni. Ebben áll a mi szakmaiságunk.


Utolsó kérdésem, amit semmiképpen nem hagynék ki: Mi tanácsolsz, van-e valamilyen üzeneted az InfoMóvár Olvasóinak?
Szakmailag? Fontosnak tartom és nem tudom elégszer hangoztatni, hogy legalább 2-3 évente vizsgáltassák át pénzügyi megoldásaikat és ne féljenek módosítani, amennyiben szükség van rá!
Magánemberként? Legyenek vidámak és boldogok! Éljenek tudatosan, s ne feledjék, nem olyan nagy probléma, ha egy kis felelősséget áthárítanak olyan cégekre, melyekre általában csak baj esetén számíthatunk.

Szerk.: Nemes Claudia

Ha van olyan személy vagy történet, akiről vagy amiről Mutass Utat! 2014 cikksorozatunkban szívesen olvasnál, írd meg nekünk!
E-mail címünk: info@infomovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.