Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Március 16. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: saját

Mutass Utat! 2014 - Bemutatjuk a Mosonmagyaróvári Lions Klubot

Mutass Utat! 2014 - Bemutatjuk a Mosonmagyaróvári Lions Klubot

Van egy karitatív klub Mosonmagyaróváron, amely már 22 éve működik, mégis olyan keveset tudunk róla. Vajon kik ők?

A héten Kocsis Juliannával ültem le beszélgetni a Mosonmagyaróvári Lions Klub 2013/14 évi elnökével egy cappucino mellett. Júliával már évek óta ismerjük egymást, a klub működéséről azonban én is keveset tudtam ahhoz képest, ami most a nyilvánosság elé tárul. Milyen karitatív munkát végeznek? Hogyan dolgoznak? Kiket támogatnak? stb.

Júlia, kezdjük is az elején: Mikor alakult a Lions Club?
A Mosonmagyaróvári Lions Klub az osztrák Neusiedl am See Lions Club partonálásával 1992. június 23-án alakult meg 15 fővel.
Jelenleg klubunknak 29 tagja van.

Miért jött létre?
Kezdetben a rászorult, nehéz anyagi helyzetben lévő, sokszor éhező gyermekek étkeztetésében kívántunk közreműködni. Később a támogatottaink körét kiterjesztettük a nehéz helyzetben lévő családok megsegítésére, súlyos egészségügyi problémákkal küzdő embertársaink gondjainak enyhítésére, tehetséges fiatalok továbbtanulásának támogatására. Létrehoztuk alapítványainkat, ami a klub céljainak megvalósítását segítette: pl. orvosi műszereket és eszközöket szereztünk be és adományoztunk. Használt ruhát és bútorokat gyűjtöttünk. Hogy a támogatások hatékonyságán javítsunk, létrehoztuk a mai is működő „WE SERVE” közhasznú alapítványt.
Sok támogatás kaptunk külföldi Lions barátainktól, mindenekelőtt osztrák Lions-barátaink hathatós és önzetlen segítségét emelem ki (alapító Lc Neusiedlersee, LC Bruck/Leitha).

Jelenleg is vannak nemzetközi kapcsolataitok?
Ezek a Lions baráti kapcsolatok mai is élnek. Látogatjuk egymás rendezvényeit, az LC Neusiedlersee, az LC Bruck/Leitha, valamint a Lions Club Vienna Cosmopolitan klubokkal. Az LC Pressburg szlovák klubbal nemzetközi együttműködést írtunk alá a vakvezető kutyák képzésének támogatásáról. Ez a „Golden Triangel” program, ahol szlovák és osztrák Lionokkal dolgozunk együtt.
A nemzetközi Lions Békevilágnap rendezvényein minden évben részt veszünk, ahol öt ország Lionjai képviseltetik magukat. Valamint ötévente Mosonmagyaróváron kerül megrendezésre. A rendezvény küldetése a nemzetek közötti kapcsolat ápolása, egymás kultúrájának és gondolkodásának megismerése, a közös békeakarat kifejezése.

Miért kevernek össze benneteket a Lyoness-sel?
Szerencsére, csak nagyon ritkán. Jól megkülönböztethetően vagyunk megjelenésünkben és céljainkban egyaránt. A Lions a világ legnagyobb klub alapon működő jótékonysági szervezete. Legfőbb támogatási cél a látás védelme és a látásukban sérült emberek segítése.


Van egyéb/külön hitvallása a mosonmagyaróvári klubnak?
A Lions Klubok mottója a világ minden pontján: „Szolgálunk”.
A klubokban ez tradicionális, ám az elnök személye évente változik. Minden elnök hoz magával egy mottót, egy hitvallást, ami a karitatív tevékenységünket jelképezi.
Az idei Lions évben kiemelten foglalkozom a látássérültekkel a többi támogatás mellett és az „Adj esélyt” mottót választottam. Úgy gondolom, támogatásunkkal esélyt kell kapnia a támogatottnak valamilyen, számára jó dologra.

Nekünk, egészséges embereknek lehetőségünk van arra, hogy támogatásunkkal esélyt adjunk olyan látássérült fiataloknak is, akik már bizonyították, saját erejükből is képesek tenni azért, hogy más legyen az életük. Tanulnak, sportolnak, közösségi munkában vesznek részt, felemelik hangjukat az esélyegyenlőségért. Tegyük ezt együtt, jókedvűen, velük!

Hány „egyesület” van Magyarországon és nemzetközileg?
A Lions Mozgalom 1917-ben alakult az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy a rászorulók segítését szolgálja szervezett formában. A mozgalomnak 20-30 fős klubokban összesen 1,4 millió tagja van a világ 208 országában. Magyarországon 1988-ban alakult az első klub, jelenleg 46 klub működik országunkban.


Hány tagot számlál a Mosonmagyaróvári klub? Kik ők?
Klubunk, a Mosonmagyaróvári Lions Klub jelenleg 29 tagot számlál. Klubtagjaink nagy része alapító tag, ami az jelenti, hogy immár 22 éve végzik karitatív munkájukat és adják át tapasztalataikat az új klubtagoknak. Folyamatos feladatunk a tagfejlesztés, januári klubgyűlésünkön is avattunk új Lions tagot.

Konkrétan milyen kéréseknek tesztek eleget?
Klubunk alapvető feladata a vak és gyengén látó embertársaink támogatása látásjavító eszközökkel. Legtöbbször az új szemüveg elkészítéséhez adunk támogatást, ahol a szociális helyzet megkívánja. Kettő középiskolás tanulót támogatunk rendszeres ösztöndíjjal. Kettő gyermekről gondoskodunk, hogy minden nap meleg ebédje legyen. Ezen kívül még tüzelőt, gyógyszert, hallókészüléket vásárolunk, ahol nagyon-nagy a szükség.
Támogatjuk a vakvezető kutya képzést, ami kiemelt, ám nem közvetlen személyi támogatás.
Minden évben, karácsony előtt élelmiszercsomagokat ajándékozunk családoknak, iskolásoknak, örömet szerzünk a mosoni karácsonyon és a gyengén látó fiataloknak hangos könyvekkel.

Az rendben van, hogy ennyit adakoztok, de miből tudjátok finaszírozni a támogatásokat?
A támogatásokat adományokból finanszírozzuk. Klubunknak több rendezvénye van az év folyamán, ilyen a jótékonysági bál, a forralt bor kínálás, az Adventi koncert. Az itt befolyt adományokhoz jön még a „We Serve” Karitatív Alapítvány számlájára befizetett támogatás. Kiemelt támogatóink az Iniciál Autóház Kft., a Tokasz Kft., a Mofém Zrt., a WD Bt., a Cheminvest Kft., a TEKA Magyarország Zrt., az SMR Hungary Bt., a SAKRET-Hungária Bt., a Monocopy Bt. és a Kühne Koncert Fúvószenekar.



Mi volt az eddigi legnagyobb feladat?
Az elmúlt több mint két évtized alatt nagyon sok jószolgálati esemény megvalósításában vettek részt klubtársaim, mind a szociális támogatás terén, mind a természeti katasztrófák által sújtott térségek támogatásával.
Klubunk életére nem a nagy feladatok megoldása a jellemző, hanem a folyamatos és kitartó munka, nagy empátiával és szeretettel.
Elkövetkező feladatunknak vállaltuk a preventív szemszűrés országos programjában való részvételt. Ez annyit jelent, hogy városunkban két napon keresztül ingyenes szemszűrést végzünk a Magyarországi Lions Kormányzóság által biztosított műszerekkel, a felkért szemorvosok és szakemberek támogatásával április hónapban.

Milyen elérhetőségeitek vannak? Hol találnak rátok az érdeklődők?

Klubgyűléseinket minden hónap utolsó keddjén tarjuk a Corvina Étteremben, este 6 órakor. A támogatáskérő leveleket a recepción szívesen átveszik és továbbítják számunkra.

Tervek 2014-re?
Az előzőekben elmondottak híven tükrözik a klub terveit, amit az augusztusi évkezdéskor szavaz meg a klub tagsága. A kormányzóság programját is figyelembe véve, országos akcióiba bekapcsolódva tervezzük meg klubunk programját.
Tavaszi legnagyobb karitatív akciónk a Lions ingyenes Szemszűrő napok megrendezéséhez kapcsolódik. Részt veszünk az ausztriai Friesachban a Békevilágnapokon, az országos Konvención, közös kirándulást szervezünk a klub tagságának. Lezárul a Lions Rajzpályázat, ahova több pályaművet is küldtünk.
Ezen kívül fontos feladatunk a közösség összetartása, valamint új tagok toborzása, a csapat fiatalítása azáltal, hogy megismerik karitatív munkánkat.

Köszönöm a beszélgetést! Remélem, ezzel a riporttal sok újdonsággal szolgáltunk a Lions Klub működését illetően, s most már mindenki tudni fogja, kik azok, akik kiemelkedő hitvallásuknak tartják Mosonmagyaróváron a karitatív tevékenykedést.

Szerk.: Kocsis Julianna, Nemes Claudia

Ha van olyan személy vagy történet, akiről vagy amiről Mutass Utat! 2014 cikksorozatunkban szívesen olvasnál, írd meg nekünk!
E-mail címünk: info@infomovar.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.