Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Április 05. 14:47, szombat | Helyi
Forrás: saját

Mutass Utat! 2014 – Az önkéntességen alapuló tenni akarás az egyik legszebb dolog

Mutass Utat! 2014 – Az önkéntességen alapuló tenni akarás az egyik legszebb dolog

"2011-ben kezdődött az alakulásunk. A hivatalos út elég hosszú folyamatot vett igénybe, ezért 2012. július 13-án volt az első szolgálatunk a mosoni piacon." – Emlékezik vissza a kezdetekre Cseri Margit ...

... a Kis-Duna Polgárőr Egyesület titkára.
Ők azok, akik rendszeresen ott vannak minden nap a Soproni utcai zebránál és a régi Gelkánál – Találkoztál már velük?


Igen, ők a Polgárőrök vagy hivatalos nevükön Kis-Duna Polgárőr Egyesület. Kevesen tudják, mennyi áldozat és önkéntességen alapuló tenni akarás van az ő munkájukban. A Mutass Utat! programunk többek között azért is jött létre, hogy ilyen és ehhez hasonló példamutató és példaértékű embereket bemutassunk. Így tehát 100%-ban itt a helyük!


Miért volt ilyen nehéz az indulás?

Legfőképpen formai hibákra hivatkozva dobták vissza többször is a kérelmünket. Az indulásunkat leginkább néhai Kopetti Tamás segítette. 2013. március 7-e óta már a Mosonmagyaróvári Önkormányzattól is kapunk segítséget.


Ki és miért hozta létre az egyesületet? Mi volt az indíttatás, hogy legyen polgárőrség Mosonmagyaróváron is?

Elsősorban az idősek és a gyerekek biztonságáért csináljuk. Azon belül is elsősorban a mosoni városrészen, ahol sokkal több problémát észlelünk, főleg az idetelepült lakók miatt. A kellő biztonság hiánya indított bennünket. Az én mamikám 85 éves és nem mer elmenni a templomba. Anyósomat fényes nappal, délután fél háromkor fellökték és ellopták a táskáját. Soroljam még..?


A fotókon egy maroknyi csapat látszik csupán. Mekkora a valós létszám? 15-en alapítottuk az Egyesületet, aztán jöttek szépen a tagok. Most 20-an vagyunk.


Tagfelvétel van? Folyamatosan, de sajnos mindenkinek az az első kérdése, hogy mennyit fizetünk. De nálunk ilyen nincs. Ez önkéntes alapon működik. 4 nyugdíjas van a csapatban, a többiek mind aktív dolgozók, akik munka előtt vagy után öltik magukra a polgárőr egyenruhát.


Kik a tagok? Úgy gondolom, megérdemelnek annyit, hogy itt (is) megköszönjük a munkájukat!
Weisz Péter, Barna Viktor, Cseri Margit, Vajda István, Burián Balázs, Klemensits Mihály, Szakács Eszter, Földesi imre, Valiczkó Imre, sági Hubert, Vali István, Vajda Ernő, Mitró Tamás, Horváth Sándor, Vitéz Gábor, Koltai Ferenc, Rigó Attila, Stróbli László, Horváth Irén
Az alapító tagok közül Horváth Attila tagunk tavaly hunyt el. Emlékét azóta is őrizzük, hiszen szívét-lelkét beletette a Polgárőrség munkájába.


A lakosság anyagiakban is tudja támogatni az egyesületet?

Az úgy van, hogy ha jön egy támogató, akkor csinálunk vele egy támogatói szerződést, mert így tudjuk lekönyvelni, és ő is leírhatja az adójából.
Akkor a tagdíjakból és az önkormányzattól folynak be bevételek? Igen, mert egyéb jellegű támogatásra sajnos még nem volt példa.


Milyen feladatokat lát még el az egyesület?

Együttműködési szerződésünk van az önkormányzattal és a rendőrséggel is. Folyamatosan járőrözünk esténként, ill. hétvégén. Kiemelt rendezvényeken is jelen vagyunk:
• Például a Szent István napokon a rendőrség munkáját segítjük.
• A mosoni piacon rendszeresen ott vagyunk, mert rengeteg volt a lopás.
Határ-menti feladatok is ellátunk, ha a rendőrség kéri a segítséget - 1 rendőr, 1 polgárőr felállásban.
• Kultúra a kutyatartásban – minden kutyasétáltatótól megkérdezzük, van-e nála zacskó; mert ilyen apróságokon is múlik, hogy rendben legyen a környezetünk.
• Fellépünk fiatal randalírozók ellen - volt olyan, hogy haza kellett vitetni egy lányt, aki eszméletlenre itta magát. Megkerestük telefonjában az „Anyu”-t, és felhívtuk, hogy jöjjön a gyerekért.
Kerékpár regisztráció - minden hónap utolsó szombatján – Cím: Barátság utca 1/b. - kerékpár-igazolványt és –matricát bocsájtunk minden kerékpár-tulajdonos rendelkezésére INGYENESen! Ilyenkor feljegyezzük a kerékpár alvázszámát egy jegyzőkönyvbe. Ha nincs alvázszáma, akkor a polgárőrség beleüt egyet.

Hogyan és mikor beszélik meg, ki vegye fel a szolgálatot?

Minden hónap első és harmadik szombatján van a gyűlésünk, akkor osztjuk be a szolgálatot. Az önkormányzat leküldi előre, hány órát szeretnének igénybe venni tőlünk? A felügyelet inkább hétvégére és estére korlátozódik. Nem függünk senkitől, de ha úgy látjuk, hogy szükséges, akkor többen is kimegyünk járőrözni. 4-5 ill. 6 órás szolgálatban vagyunk. Vannak nehézségek, de működik, mindig megoldjuk valahogy! :)


Milyen feltételei vannak, hogy valaki polgárőr legyen? Van képzés, amit el kell végeznie?

Egyetlen feltétele van, ne legyen büntetett előéletű. Ezen kívül legyen aktív, akarja jobbá tenni a környezetét! Kellenének még aktív nyugdíjasok! Minden hónap első és harmadik szombatján. bárki oda jöhet hozzánk, bemutatkozik, elmondja, miért akar polgárőr lenni. 3 hónap próbaidő van, ezalatt ő is elmehet, de mi is elküldhetjük.
A rendőrség részéről rendszeres oktatásban részesülünk valamint képzést kapunk a polgári jogokról is.


A felügyelet csak Mosonmagyaróvárra terjed ki?

Igen. Csak akkor mehetünk másik településre, ha a rendőrség hív vagy együttműködési szerződésünk van. Minden településnek határai vannak. Most dolgozunk egy olyan tervezetet, hogy legyen közös együttműködésünk Hegyeshalom, Levél, Kimle, Mosonszolnok és Máriakálnok településekkel. Erre azért van leginkább szükség, mert volt olyan, hogy autó után mentünk és meg kellett állnunk a településhatárnál.


Ki tartja karban a honlapot? Vajda István, de bármelyikünk tudja szerkeszteni.

Mire készülnek most? Nagy esemény nincs, legközelebb a pünkösdi főzőverseny lesz, ami egy jótékonysági dolog. Kimegyünk, főzünk, eladjuk, a pénzt pedig jótékonyságra fordítjuk. Tavaly pl a Karolina Kórháznak adtuk.


Miért érdemes ezt csinálni? Nekem is van gyerekem és unokám, hátha valaki nekik is segít. Vajda István: előtte szerződéses katona voltam, én is a páromat szeretném biztonságban tudni. Sajnos nappal el sem tudná képzelni az ember, mi folyik itt éjszaka…


Hány ember kellene ahhoz, hogy a város teljesen biztonságos legyen? Nincs annyi ember, amennyi elég lenne.


Mi az üzenet az InfoMóvár Olvasók felé?

Ha valaki polgárőr akar lenni, akkor az szívből tegye, ne pénzért! Jöjjenek minél többen, mert megéri! Az emberek hálásak, és a hálánál kell nagyobb fizetség? Nem kell!

Szerk.: Nemes Claudia

Ha van olyan személy vagy történet, akiről vagy amiről Mutass Utat! 2014 cikksorozatunkban szívesen olvasnál, írd meg nekünk!
E-mail címünk: info@infomovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.