Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Október 04. 12:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Medinusnet

Mosonmagyaróvári Nagytérségi települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése

Mosonmagyaróvári Nagytérségi települési  szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése

Valamennyi helyszínen megkezdődnek a kivitelezési munkálatok.

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás augusztusban átadta a jánossomorjai lerakó melletti területet, tegnap pedig a 10 hulladékudvar területét munkavégzésre. Így valamennyi helyszínen megkezdődtek a kivitelezési munkák, amelyek eredményeként 2013. június 30-ig elindul a mosonmagyaróvári nagytérség korszerű hulladékgazdálkodási rendszerének végleges üzeme. Csak emlékeztetünk, hogy Európai Uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program fejezetében 3.643.931.836 Ft összköltséggel, 2.837.165.328 Ft támogatási összeggel, az érintett 71 tagönkormányzat 806.766.508 Forintos önrészével jön létre a fejlesztés.

A sikeres közbeszerzések eredményeként a Társulás a WKG-2012 Konzorciummal szerződött a jánossomorjai hulladékkezelő központ, a Magyar Aszfalt Kft-vel és a West Hungária Bau kft-vel pedig a tíz hulladékudvar létesítésére. Az udvarok Beled, Csorna, Halászi, Jánossomorja, Kimle, Kóny, Lébény, Mosonmagyaróvár, Rajka és Szany településeken létesülnek. 2012. október 3-án megtörtént a hulladékudvarok munkaterület átadása. Kiválasztásra került a hulladékgyűjtő szigetek építését végző vállalkozó is, a kivitelező Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. 2013. március 31-ig 166 hulladékgyűjtő szigetet létesít részben a meglevők átalakításával, új edényzet kihelyezésével. Folyik a lakosság körében kiosztásra kerülő hulladékgyűjtő edények és az udvarok edényeinek, konténereinek beszerzési eljárása, hamarosan kiírásra kerül a gyűjtő és szállító járművek, anyagmozgató gépek beszerzése, így terv szerint legkésőbb 2013. június 30-ig, a projekt befejezési határidejéig teljes kapacitással elindul az új korszerű hulladékgazdálkodási rendszer.

A megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszer elemei:

10 db hulladékgyűjtő udvar létrehozása Beled, Halászi, Csorna, Jánossomorja, Kimle, Kóny, Lébény, Mosonmagyaróvár, Rajka, Szany településeken.

- Szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése:

közterületi szelektív hulladékgyűjtés: 166 db újonnan létesítendő hulladékgyűjtő sziget, minden településen legalább egy, szigetenként 4 db edény (műanyag, papír, fém, üveg) kerül kihelyezésre.

házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, a lakosság számára családi házas övezetben kiosztásra kerül 25.000 db 60-240 literes szelektív gyűjtőedény. Ebben a gyűjtési formában csak a kettő vagy annál több fővel rendelkező háztartások tudnak részt venni, ott ahol a plusz edény elhelyezésére lehetőség van.

- A Jánossomorjai Regionális Hulladékkezelő Központban két új üzemcsarnok épül, amelyben elhelyezésre kerül egy válogatósor és egy mechanikai feldolgozósor. A két csarnok mellé új szociális épület is létesül, továbbá új komposztálótér kerül kialakításra, új önjáró komposztforgató beszerzésével.

- Házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés fejlesztése: Ingyenesen kiosztásra kerül 10.000 db zöldhulladék-gyűjtő edény a keletkező és komposztálható zöldhulladékok (fű, lomb, stb.) szervezett begyűjtésének elősegítésére.

- Közterületi zöldhulladék-gyűjtés: A városi többemeletes lakókörzetekben kihelyezésre kerül 300 db 1100 literes zöldhulladék-gyűjtő edény a háztartásokban keletkező zöldhulladék-gyűjtésére.

- Járműbeszerzés: a szelektív gyűjtés és a hulladékudvarok kiszolgálásának járműparkja, 6-6 új jármű kerül beszerzésre a biohulladékok, illetve a szelektíven gyűjtött hulladékok begyűjtésére, 2-2 új jármű végzi majd a konténerek cserélését és szállítását. A válogató és mechanikai feldolgozó technológiák mellé új rakodógépek kerülnek beszerzésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.