Városlista
2019. november 19, kedd - Erzsébet

Hírek

2019. Október 09. 16:46, szerda | PR

Mivel jár a bankkártya biztonsági változtatás?

Mivel jár a bankkártya biztonsági változtatás?

Az Európai Unió kártya használattal kapcsolatos szigorítása szeptember közepén lépett életbe, de idehaza csak részlegesen indultak el a változtatások. Mire számíthatunk most, és milyen lépések várhatók később?

Elég volt elveszteni a kártyánkat

Az új EU-s irányelv, a PSD2 azt célozza, hogy a bankok ügyfelei biztonságosabban használhassák a hitelkártyájukat és a bankkártyájukat. A módosítás indokolt is, mivel a visszaélésekkel szemben egyre óvatosabbaknak kell lennünk..
A bankkártyákon szerepel a tulajdonos neve és a kártya száma, hátoldalán megtalálható a biztonsági kód, és ezek felhasználásával akár már lehetővé is válhat például az online vásárlás. Igaz, sok bank a netes pénzköltést eddig is SMS-ben küldött, úgynevezett internetes kóddal engedélyezte csak, ami komolyabb védelmet adott.

Plusz egy évet kaptak a pénzintézetek

A Magyar Nemzeti Bank az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés terén néhány változásra egy év haladékot adott a hazai bankoknak, mivel a technikai háttér nem lett kidolgozva szeptember 14-ig.
De van pár újdonság, amivel már most találkozhatunk. A bankszámlánk netes felületére - az egyenleg megnézéséhez vagy online utaláshoz - több pénzintézetnél mostantól csak SMS-ben megkapott biztonsági kóddal léphetünk be.

Mi az, ami nem változik?

Az ügyfélazonosítás új szabályozása egy esetben nem jelenik meg idehaza: az interneten történő bankkártyás fizetés szigorítását elhalasztották 12 hónappal. Azaz a fizetési felületen még nem feltétlenül kell megadnunk egy egyedi kódot - ami lehet például QR kód - szeptember 14-től.
Ellenben, ha a kártyánkkal üzletben vásárolunk, ott változást fogunk tapasztalni. Többször kellhet megadnunk majd a PIN kódunkat, például minden hatodik úgynevezett egyérintéses kártyás fizetésnél automatikusan kérheti majd a rendszer. Mindez azért jó, mert nem lehet majd illetékteleneknek 5000 forint alatti értékekben egyérintéses vásárlásokkal ‘leszívni’ a számlánkat, ami ellen ezidáig nehéz volt védekezni. A változás a betéti- és hitelkártyákat is érinti, és várhatóan fokozatosan lesz bevezetve a terminálokon.

A külföldi online kereskedésekben, de akár a hazaiakban is már találkozhatunk a „MasterCard SecureCode” elnevezéssel, ami arra utal, hogy az adott webshopban már elindult a „internetes biztonsági kód (3D Secure Code)” szolgáltatás. Ezeken a netes felületeken már csak a mobilunkra megkapott kóddal vásárolhatunk, ami csak ott, csak akkor használható.
Ha elrontjuk a kód beütését, akkor fel kell vennünk a kártya kibocsátó bankunkkal a kapcsolatot. Amíg nem sikerül feloldani a kód lezárását, addig hasonló vásárlásra nem, csak más módon használhatjuk a kártyánkat, például ATM-ből való készpénz felvételre.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Megérkezett a tökéletes matrac? Az aloe vera matrac pozitív hatásai

Mi az az aloe vera matrac? Ez is csak egy újabb trend, vagy valóban pozitív hatással bír egészségünkre? Mivel tud többet, mint egy átlagos matrac? Érdemes vajon beszerezni egyet?

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Egy fedél alatt az ellenséggel

A családunkat nem választhatjuk meg, de a barátainkat igen. Vajon az ellenségeinkkel mi a helyzet?

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Rostban gazdag ételek

A gyerekek ízlése szerint ideális reggeli sajnos gyakran egyáltalán nem ideális táplálkozási szempontból. Hogyan tudjuk elérni, hogy elfogyjon a reggeli és még egészséges is legyen?