Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Július 10. 06:26, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Mindkét fiatal holttestét megtalálták a philadelphiai Delaware folyóban

Mindkét fiatal holttestét megtalálták a philadelphiai Delaware folyóban

A Győr-Moson-Sopron megyei gimnazista lány teteme után magyar idő szerint pénteken 17 órakor a 20 éves fiú holttestét is megtalálták a Delaware folyóban. Megtalálták annak a magyar lánynak holttestét péntek reggel a Delaware folyóban, ak

A kétéltű vízibuszba, amelynek utasai között egy magyar diákcsoport - 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is - volt, szerda kora délután futott bele egy uszály, nem messze a keleti parti metropolisz Ben Franklin hídjától, néhány perccel azután, hogy a vízibusz műszaki hiba miatt megállásra kényszerült.
Az ütközés nyomán vízbe került 37 emberből (35 turista és 2 fős személyzet) 35-öt sikerült kimenteni, a magyar csoport két tagja, egy 20 éves fiú és egy 16 éves lány viszont eltűnt a balesetben. A helyi hatóságoknagy erőkkel kutattak az eltűntek után.

- - -

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium kihalt. Ugyan nyári szünet van, de a tantermekben még nagyobb a csend, mint máskor. Az iskola igazgatója értetlenül áll a történtek előtt. Szerinte az eltűnt diákok megsérülhettek, azért nem tudtak kiúszni.

Hansági Károly igazgató, Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár

"Úszni is tudtak, azt mondták a szülők, hogy mennyire azt nem tudom, de a fiú sportoló gyerek volt, úgyhogy azért is furcsa, hogy nem tudott kiúszni, mikor látható volt a képeken, hogy voltak idősebb emberek, akik valahogy mégis kijutottak. Hogy most ezekkel a gyerekekkel mi történt, hogy beütötték-e a fejüket, vagy fejbe ütötte őket valami, elájultak, ezeket a dolgokat nem lehet így..."

A város alpolgármestere azt mondja, a kiutazó szülőknek segítenek a vízumok gyors elintézésében, és örömmel vesznek minden támogatást.

Nagy István alpolgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP

"Hévíz város polgármestere telefonált és ajánlotta fel a város segítségét fájdalomenyhítésben, kikapcsolódásban. A városi gyógyfürdőben vehetik majd igénybe a szolgáltatást, és tölthetnek majd el néhány napot ott, nagyon megható és megkapó ez a felajánlás. Akkor, amikor már túl leszünk ezen, és együtt lesznek a családok, ennél nagyobb boldogság nem nagyon lehet, mint amikor a szülők átölelhetik gyermekeiket."

A balesetben érintett gyerekek szülei a diákok kérésére kerülni akarják a további nyilvánosságot.

Bella Sándor szülő, Mosonmagyaróvár:

"Én csak annyit szeretnék mondani, amit a gyerekek kértek kintről e-mailben, most már több alkalommal, hogy ne nyilatkozzunk, és őket se zaklassa a média, ezt szeretném kérni mindenkitől, hogy legyen erre tekintettel, és tartsa be legyen szíves."

Mosonmagyaróváron egyelőre nem tudják, hogy a gimnazista csoport mikor térhet haza Magyarországra.

- - -

Újabb holttestet emeltek ki pénteken a Delaware folyóból annak a helynek a közelében, ahol két magyar fiatal eltűnt egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében. A tetemet újságírók vetták észre a vízfelszínen helyi idő szerint reggel 10 órakor. Egyelőre nem tudni, hogy az eltűnt 20 éves magyar fiatalember tetméről van-e szó.

Mint arról korábban beszámoltunk, azonosították az amerikai Delaware folyóban pénteken felfedezett holttestet az amerikai hatóságok. Todd Gatlin, a parti őrség századosa azt közölte, hogy a 16 éves S. Dóra a halott. A másik magyar eltűntet, a 20 éves P. Szabolcsot még nem találták meg. A magyar diák tetemét nem messze fedezték fel attól a helytől, ahol egy kétéltű busz először kigyulladt szerdán, majd egy uszálynak ütközött és elsüllyedt. 37-en voltak a városnéző járművön.

A Külügyminisztérium szintén megerősítette, hogy a hajóbalesetben eltűnt egyik magyar állampolgár holttestét találták meg a Delaware folyóban, illetve hogy folytatódik a 20 éves férfi holttestének további keresése.

Köztük a FOX News hírcsatorna szerint 13 magyar diák, két magyar tanár, négy amerikai diák és három amerikai tanár. Mindannyian a marshalltoni Egyesült Metodista Egyház túráján vettek részt, Philadelphia külvárosában.

Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet nyomozói egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a balesetet. A felügyelet kikérdezi a jármű utasait és kétfős személyzetét, az uszály öttagú legénységét. Mindkét személyzet tagjait alkohol- és drogvizsgálatnak is alávetik, de eredmények csak egy hét múlva várhatók.

Az NTSB meg akarja tekintetni azoknak a köztéri biztonsági kameráknak a felvételeit is, amelyek a baleset helyszínéhez közel voltak elhelyezve. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy küldött-e vészjeleket vagy kért-e segítséget a kétéltű busz, amikor kigyulladt. Azt is meg kell nézni, hogy az uszályról egyáltalán látható volt-e a turistákat szállító jármű. Előfordulhat ugyanis, hogy a vontatóhajóról észre sem vették a kétéltűt. Az uszály egyébként városi tulajdonban van. A cég szerint mivel rakománya is volt, így biztos nem úszott gyorsan a folyón.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.