Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 17. 06:00, csütörtök | Belföld

Mindennap visít a szomszéd körfűrésze! Ez nem csendháborítás?

Mindennap visít a szomszéd körfűrésze! Ez nem csendháborítás?

Kellemetlenség megszüntetésére keresi a megoldást egy olvasó, akinek szomszédja mindennap egy körfűrésszel hangoskodik a kertjében. Ez csendháborítás? A jogász megválaszolja! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
T. Jogsebész!

Szeretném megérdeklődni, hogy kimerítheti-e a csendháborítás fogalmát, ha a szomszédom (kertes házban lakunk) a kertjében egy körfűrészt visíttat napi szinten, ugyanis a környék zöldségeseitől gyűjti össze a faládákat, amit minden nap felaprít, következésképp ez egy véget nem érő folyamatnak tűnik.
Egyáltalán: nem kell-e az ilyen jellegű gépeket zárt térben használni? Teljesen normális, hogy az udvaron visít?
Remélem, nem csak én gondolom, hogy ez nonszensz!
Kérdezném továbbá, hogy mit lehetne tenni a helyzet megszüntetésére, hova fordulhatok és milyen esélyekkel?

köszönöm

2014. 06. 11.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen semmiféle olyan tevékenység, amely zavarja a szomszédok nyugalmát nem megengedett. Ráadásul amennyiben ez a zaj mindennapos, akkor ez egy üzletszerű gazdasági tevékenységet feltételez. Ilyen tevékenység megkezdése előtt pedig a jegyzőtől szomszédjának telephely engedélyt kellett volna kérnie.

Ezen felül ez a tevékenység megvalósítja a birtokháborítás törvényi tényállását. Birtokában zavarják ugyanis azt is, akinek nyugalmát, akár éjjel, akár nappal indokolatlanul zavarják.

A fentiek miatt az önkormányzat jegyzőjéhez birtokvédelem iránti kérelemmel kellene fordulnia és kérnie kellene, hogy a jegyző tiltsa el a birtokháborítót ezen engedély nélküli és zajos tevékenység folytatásától.

Ha elutasító határozatot kapna esetleg a jegyzőtől, akkor ezt a határozatot bíróság előtt megtámadhatja. Keressen a beadványhoz olyan szomszédokat, akik állítását alátámasztják, mivel akkor nagyobb sikerrel fog járni.

Ezen felül a szomszéd ezen tevékenységgel megvalósítja a csendháborítás szabálysértési törvényi tényállását is, az alábbi tartalommal: „195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.”

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során