Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 24. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: saját

Minden adottságunk megvan, hogy jó nők legyünk…

Minden adottságunk megvan, hogy jó nők legyünk…

Nőiességünk kiteljesedéshez azonban lehet, hogy segítségre van szükségünk? Költői kérdés. Az azonban vitathatatlan, hogy a Sziluett Mozgásstúdió Nyári táborának lakói minden szükséges eszközt megkaptak ennek eléréséhez.

Kizárólag nőknek szóló, 4 napos nyári tábort szervezett a Sziluett Mozgásstúdió június 3. hétvégéjére, melynek idén a Diamant Hotel Szigetköz adott otthont.


Az InfoMosonmagyaróvár képviselete szombat délutánra kuckózta be magát a táborba. Kíváncsiak voltunk nőként és médiaként is, milyen hangulatban találjuk a harmadik napja bezárkózott táborlakókat.


Ám, ugye mondani sem kell, hogy a zárkózottság csöppnyi jele sem volt jellemző rájuk. Bárhova néztünk, mindenhol sugárzó szemekkel találkoztunk – egy Peak Pilates Reformer órán ugyanúgy, mint az előadásokon. A nap sztárelőadójának számító Soma Mamagésa beszámolóján pedig már a minden gátlást levetkőző női intuitív áramlások vették át a főszerepet. Ebben persze oroszlánrésze volt az Ősasszonyként is emlegetett dívának…


Előadása után rögtön interjút kértem tőle, amit aztán egy nagy beszélgetés követett. Spitzer Gyöngyi - művésznevén Soma - előadóművész, közszereplő, énekes, műsorvezető, újságíró és médiaszemélyiség egy személyben. Megtehette volna, hogy ezen a szombaton bárhol máshol legyen az országban, ő mégis – már második alkalommal – a Varga Lászlóné Ági, a Sziluett Mozgásstúdió alapítója meghívásának tett eleget. Kérdésemre ezt a következőképpen indokolta:

„Azt látom, hogy Ági kolléganőm - mert így szólítom, hogy kollégám -, hasonló belső elvektől vezérelve tervezi és csinálja a táborait, mint én. Célja: segíteni, adni, felszabadítani, utat mutatni, hogy „Hogyan lehet egy nő teljesebb?”, „Hogyan lehet egy nő boldogabb?”. Hogyan élheti jobban a saját életét? A nők nagyon sokat köszönhetnek annak, ha felkeresnek egy olyan női közösséget, ahol nemcsak tanácsot, hanem kalácsot is kapnak. Iránymutatást, alternatívákat, hogy mi mindenből válogathatunk ahhoz, hogy egy boldogabb nő legyen belőlünk. Abszolút tiszteletre méltó az, amit ő csinál! Azt látom, hogy egész lényével éli ezt meg és ezt nemcsak a táborban, hanem a mindennapokat is. Elhivatottságában egy abszolút hiteles nő, aki egyensúlyban tudja tartani az anyaságot, a házas életét, az üzletasszonyt, és a gyógyító-tanítót. Ebben hiszek én is, ezért vagyok ma itt!” (Somával készült részletesebb interjú hamarosan! - szerk.)

Soma előadását megelőző szemelvényben Takaró Lajosné, nyugalmazott narkológus a nők boldogságpillanatainak fontosságára és megélésére hívta fel a figyelmet mintegy 40 percben. Előadásának témái voltak:

  • Az érzelmes nő boldogságpillanatai, azok megélése, felismerése
  • Mitől termelődnek a boldogsághormonok? (kapcsolatok, aktív tevékenység, sport, szex)
  • Szenvedélybetegségek kialakulása
  • A szervezet helyes működésének kulcsa: nyitottság, kommunikáció, stresszkezelés, döntéshozás, konfliktuskezelés. Elmondása szerint ez az, amit nem tanítanak az iskolában, pedig ez az igazi prevenció!!!
  • "Elakadás", rossz pillanatok, melyek mindenki életében előfordulnak. Ezeket kezelni kell, akár a körülöttünk élő segítőkkel együtt, ha mi nem tudjuk merre induljunk el.

Mint mondta: "A legnagyobb hiba a boldogsápillanataink meg nem élésében az, hogy 3 évig tanulunk beszélni, aztán 50 évig tanulunk csendben maradni. Pedig néha csendben kell lennünk, hogy tudjunk gondolkozni! Néha le kell csendesednünk. Hagyni, hogy előtörjenek az emlékeink a boldogságpillanatainkról vagy éppen a szomorúságról – a szomorúság ugyanolyan fontos, úgyanúgy meg kell élnünk!

3 fontos útravaló az előadásáról:
- Legyünk aktívak!
- Köteleződjünk el valami iránt (adni is tudjunk)!
- Érezzük fontosnak magunkat!

Ha mindez egyszerre érvényesülni tud az életünkben, akkor leszünk igazán boldogok!"

A táborlakóknak feltett körkérdésemre – miszerint „Mit adott Neked ez a tábor?” - adott válaszokban a jókedv, a kikapcsolódás, a feltöltődés, a kellemes fáradtság és az izomláz kaptak rangos helyet. E mellett:
„Elsősorban önismeretet és hitet kaptam, valamint olyan hatalmas szeretetet, ami mindannyiunkból áramlik” – mondta Meichelbeck Zita, aki ez alatt az egy mondat alatt is szinte elérzékenyült. „Sok kedves emberrel ismerkedhettem meg, érdekes és hasznos előadásokat hallgathattam és olyan lelki feltöltődést, mozgást, tornát adott, ami nagyon értékes és fontos számomra.” nyilatkozta Bartos Anikó, aki a legmesszebbről, Dunakesziről érkezett a táborba. „Hogy nőnek lenni jó! – vette át a szót tőle Horváthné Bóta Margit.- Reiki mesterként sem éltem át még olyan élményt, mint itt, hogy ennyire összehangolódott a társaság már az első naptól kezdve. Fantasztikus energiának vagyunk tanúi!”


A vacsora után jutott csak idő arra, hogy a főszervezővel, a női tábor kitalálójával, a Stúdió alapítójával, Varga Lászlóné Ágival beszélgessek egy kicsit az előzményekről, a jelenről és a tervekről.
"Harmadik alkalommal került megrendezésre a „Nőnek lenni jó!” címet viselő tábor. Ezalatt az idő alatt sok tapasztalat, ötlet és terv alakul ki az emberben. E mellett tudom, hogy nagyon maximalista vagy. Hogyan éled meg Te a táborban történt eseményeket?
„Mindig lehetne még jobb! 4 hónappal ezelőtt állt össze az idei tábor végleges tematikája, de pl. Soma időpontját már tavaly le kellett foglalnom. A legnagyobb munka azonban itt a táborban adódik, ahol minden percben figyelnem kell! Ha úgy adódik, át kell szervezni a programokat, kezelni kell az esetleges csúszásokat, stb. A cél azonban az, hogy mindenki elégedett legyen és minden a lehető legnagyobb rendben menjen!

Sok éves szervezői munkám során azt már megtanultam, hogy nem szabad görcsösen ragaszkodni az előírt tervekhez. Szeretek alkalmazkodni ahhoz, hogy a vendégeim éppen milyen hangulatban vannak, mi az igényük. Néha hagyni kell azt is, hogy maguktól alakuljanak a dolgok. Idén például az is, amikor a helyszín adta lehetőség miatt a pénteki napon vizes programot alakítottunk ki, ahol egy meditáció segítségével a medencében újra átélhettük a születésünk pillanatait. A szombati napon pedig a délelőtti torna helyett is egy szeretetmeditációt iktattunk be – a többségi kéréseknek megfelelően.

Büszke vagyok arra, hogy ezt a rugalmasságot is meg tudom tartani!

És természetesen itt vannak az előadóink is: fontos kérdés, hogy kit hívjak, mikorra hívjam, és milyen jellegű témát válasszak a repertoárjukból. Idén két sztár fellépőnk volt. Péntek este V. Kulcsár Ildikó, a Nők lapja újságírónője szórakoztatott bennünket, szombaton este Soma Mamagésa fergeteges előadásán tanulhattunk a női szerepeinkről. Nem utolsó sorban pedig meg kell említenem azokat az előadókat is, akik talán nem ennyire ismertek, a tábor életének mégis fontos szereplőiként hozták el és osztották meg velünk tudásukat. Ide tartozik Horváthné Bóta Margit, nagyon nagy tudású és tapasztalatú reiki mester. Ő az első nap fő előadója volt. Csütörtökön szerepelt még Rácz Éva, aki a tibeti hangterápiát hozta el nekünk. Pénteken Varga Endréné Zsófi készített személyre szóló vegatesztet a táborlakók részére, Vajda Katalin egyetemi tanszékvezető az anyagcsere betegségekről tartott előadást, Kissné Németh Zsuzsannával pedig igazi házi kenyeret sütöttünk egészséges alapanyagokból. Szombaton délelőtt Botka Gyöngyi hastáncoktató mesélt a hastánc izgalmas történetéről, táncosaival pedig egy fergeteges show-val kápráztattak el bennünket. Ezt követte délután Takaró Lajosné, Marika nyugalmazott narkológus szemelvénye „A nők boldogságpillanatai” címmel. Az estét pedig Tomasits Kata a Vármegye Hangja felfedezettje zárta énekes előadásával.
Ez rengeteg program így felsorolva is, pedig e mellett naponta kétszer még tornaórák is voltak. Peak Pilates, Pilates reformer, Aviva, jóga és SMR henger volt a hivatalos választék."

A negyedik nap tele van gyermekprogramokkal. Ez miért lett családiasabb?
"Azt a címet adtam a tábornak, hogy „Nőnek lenni jó!”. Úgy gondolom, hogy jó nők akkor tudunk lenni, ha egészségesek vagyunk, szépnek látjuk a testünket, a lelkünket, és minden rendben van körülöttünk. Ez mind-mind szükséges ahhoz, hogy ez egy tudatos egésszé álljon össze, ami nemcsak a tábor 4 napjában valósulhat meg, hanem hosszú-hosszú időre elraktározódik bennünk. Feltöltődést és energiát ad a mindennapokra.
Véleményem szerint azonban egy nő akkor tud igazán kiteljesedni, ha édesanyává válik. Ez a nőiességünk koronája. Ezt hangsúlyozva terveztük meg a negyedik napon a családi programokat. Látom én is, hogy jó nekünk, nőknek együtt lenni, csacsogni, tornázni, jógázni és egyebek, de a harmadik nap estéjén már sokat gondolunk a gyermekeinkre, a családunkra. Ilyenek vagyunk, mi nők! Így vagyunk teljesek!
A záró napon közös programokat terveztünk: vízitúra, bűvész show, arcfestés szórakoztatja a családtagokat. Velünk lesz Bencsics Rita sminkmester, aki smink- és arcápolási tanácsokat ad, a gyerekeket pedig Juhász Marcell bűvész kápráztatja el.
Zárszóként pedig fontosnak tartom megjegyezni, hogy nekünk, nőknek mennyire meghatározó, hogy a női szerepeinket jól tudjuk „játszani”. Nagy kihívás mindig mindenhol megfelelni, de nagy erőt és útmutatást adhat az, ha ezt szakemberek segítségével, tanácsaival és tapasztalataival tehetjük meg. Erről fog szólni a jövő évi táborunk is. A többi legyen meglepetés!”

Mi lesz a tábor után?
"Hétfőtől minden megy a megszokott rendben. Én hétfő reggel hattól péntek este nyolcig tanítok. Idén nyáron sem lesz ez másképp. A Sziluett Mozgásstúdió kétszer tart két hetes pihenőt, július és augusztus második felében. Szeptembertől pedig újult erővel várjuk a tornázni és feltöltődni vágyó hölgyeket Aviva, Pilates, Fit-ball és kismama tornákkal, jógával, és SMR hengerrel."

Nemes Claudia

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.