Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2019. Október 09. 16:43, szerda | PR

Mik a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon?

Mik a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon?

Tíz éve egészen jól el lehetett boldogulni egy középfokú angol vagy német nyelvtudással, ha állást akartunk találni, mára azonban már átalakult a nyelvtudás iránti igény a munkaerőpiacon. De hogyan?

A legfontosabb változás talán, hogy a nyelvtudás már alapkövetelmény. A multi cégeknél az angol sok helyen munkanyelv, ezért társalgási szintű ismerete belépő kritérium. Az angol mellett sok helyen elvárják a második nyelvet, és ez hatványozotton igaz az SSC állásoknál. De nézzük meg, hogy mi a legnépszerűbb második nyelv és hogyan biztosíthat munkát.

A legkeresettebb második nyelvek

A Randstad felmérése szerint a munkáltatók által nagyjából azonos mértékben leginkább preferált második nyelv a német és a francia. Ezek után következik az olasz és a spanyol, amit nagyjából meg lehetett tippelni. A következő három nyelv viszont a holland, a cseh és a lengyel, ami hozhat némi meglepetést.
Ezen három nyelv iránti igényt az magyarázza, hogy az elmúlt évtizedben rendkívül megnőtt azoknak az álláshelyeknek a száma Magyarországon, amik holland, cseh és lengyel nyelvterületet, illetve cégeket szolgálnak ki. Ezzel együtt megnőtt a nyelvtudás iránti igény is a piacon.

A legbiztosabban állást adó nyelvek

A fent felsorolt nyelvek nem egyformán garantálják a munkavállalást. Értelemszerűen a ritkább nyelvek lesznek azok, amik akár középszinten is jobb eséllyel juttatnak munkához. Ezek mellett azonban a legjobban keresett különleges nyelvek a kínai, a héber és az arab, valamint a skandináv nyelvek, azok közt is elsősorban a norvég.

Hogyan tanulhatunk megélhetést biztosító nyelveket?

Minőségi német nyelvtanfolyamokat meglehetősen könnyű találni az ország bármelyik pontján kezdő, vagy haladó szinten is. Vannak intenzív és félintenzív csoportok, amik viszonylag gyorsan használható nyelvtudáshoz juttatnak akár hétvégi, vagy online formában zajló oktatás segítségével is. Amennyiben olyan helyen helyezkednénk el, ahol plusz juttatás jár a nyelvvizsgáért (a közszféra például tipikusan ilyen), akkor érdemes a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamot választani. Ehhez a leghatásosabbak az egyéni formában vagy kiscsoportos oktatással zajló felnőtt tanfolyamok.
A különlegesebb nyelveket a vidéki városokban már nehezebb megtalálni, ezért tanulásukhoz már kicsi kutakodás kell, de ilyenkor tud hasznos lenni az online oktatásban zajló képzés. A Skype és streaming platformok nyelvoktatásba integrálása már sok helyen megoldott, így elérhetővé válik az élő nyelvi oktatás bármilyen nyelven helyszíntől függetlenül.

Egy plusz tipp azoknak, akik már most szeretnék segíteni gyermekük álláskeresését a jövőben: a gyermek nyelvi tanfolyamok játékos formában szerettetik meg a nyelvtanulást a gyerekekkel, hogy később is öröm legyen egy új nyelv elsajátítása és ezzel a jövőbeni megélhetés biztosítása.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Május 08. 17:57, péntek | PR

Nemcsak az számít, hogy megkötöttük a biztosítást

A biztosítások óriási segítséget jelentenek, amikor válsághelyzet, gond van az életünkben.Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de vannak olyan tényezők, amelyek gyakran nem kevesek figyelmét elkerülik a szolgáltatás kapcsán

2020. Május 08. 17:48, péntek | PR

Mi az a dugódíj? Mit lehet tudni róla?

A dugódíjról sokat lehet, lehetett hallani a hírekben, de hogy pontosan mit jelent, azt nem biztos, hogy mindenki meg tudja mondani. Az is kérdés, hogy bevezetik-e egyáltalán, és ha igen, akkor mikor.

2020. Április 03. 05:00, péntek | PR

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.