Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Szeptember 12. 07:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Mi változik az érettségiben?

Mi változik az érettségiben?

2014-től már csak informatikából, latinból és idegen nyelvből lehet előrehozott érettségit tenni, a következő három évben megszűnik több vizsgatárgy...

...a 2016-ban érettségizők pedig csak akkor vizsgázhatnak, ha legalább 50 óra közösségi munkát végeznek. Így változnak az érettségi szabályai.

Szigorítanak az előrehozott érettségi szabályain
Utoljára az őszi vizsgaidőszakban tehetnek minden tantárgyból előrehozott érettségit a diákok: 2014. január 1-jétől már csak informatikából, latinból és idegen nyelvből lehet erre a vizsgatípusra jelentkezni, kizárólag a május-júniusi vizsgaidőszakokban. A döntéssel több ezer diák jár rosszul: a részleteket itt olvashatjátok.

Fontos, hogy ha nem sikerül az előrehozott érettségi, csak a középiskolai tanulmányokat lezáró rendes érettségi vizsgaidőszakban lehet javító vagy pótló vizsgára jelentkezni - ez már a most ősszel vizsgázókra is vonatkozik. A vizsgatípusokról itt olvashattok részletesen.

Azok a tanulók, akik a középiskolai tanulmányok alatt középszinten előrehozott érettségi vizsgát tesznek informatikából, latinból vagy idegen nyelvből, a rendes érettségi vizsgájuk vizsgaidőszaka előtt ezekből a tárgyakból jelentkezhetnek szintemelő érettségire, akár a május-júniusi, akár az október-novemberi vizsgaidőszakban - ha nem sikerül, legkorábban a 12. év végén jelentkezhetnek javító vagy pótló vizsgára.

A 2014-ben végzős tanulók bármilyen olyan tárgyból tehetnek szintemelő érettségi vizsgát, amelyből középszintű előrehozott vizsgaeredménnyel rendelkeznek.

Megszűnik több vizsgatárgy

2014-ben már nem lehet vizsgázni ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy - a művészettörténet és a népművészet - választható közismereti vizsgatárgy lesz.

A 2014. május-júniusi vizsgaidőszaktól az utazás és turizmus közismereti vizsgatárgyból csak hatodikként, az öt kötelező, illetve kötelezően választandó vizsgatárgyon felül lehet érettségizni.

A 2013/2014. tanév május-júniusi vizsgaidőszakától megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből jelentkezhetnek ugyan érettségire, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni.

Az akkreditált vizsgatárgyakból utoljára a 2014/2015-ös tanév október-novemberi vizsgaidőszakában lehet érettségizni. A 2014/2015. tanév május-júniusi vizsgaidőszakától új választható közismereti vizsgatárgy lesz viszont a pszichológia.

Új kötelező vizsgatárgy a szakközépiskolákban

2017. január 1-jétől a szakközépiskolásoknak szakmai tárgyból is kell majd vizsgázniuk.

Kötelező közösségi szolgálat

Azoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, a középiskola első három évében összesen 50 óra közösségi szolgálatot kell végezniük. Az új szabály nem vonatkozik azokra, akik felnőttként szereznek érettségit, sajátos nevelési igényű tanulók esetében pedig a szakértői bizottság javaslata alapján mellőzhető a követelmény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.