Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 17. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mi segíthet a terhesség alatti gyomorbántalmakon?

Mi segíthet a terhesség alatti gyomorbántalmakon?

Terhesség alatti gyakori probléma a székrekedés: a nők mintegy 72 százaléka tapasztalja állapotossága idején valamikor, s emellett gyakoriak az egyéb gyomorbántalmak is. Nem kell azonban mindezzel együtt élnie a szülésig. Hogyan szabadulhat meg a panaszoktól? Kiderül a Fox News cikkéből.

Mi okozza a székrekedést?

Bár előfordulhat a terhesség alatt bármikor, mégis leggyakrabban az első trimeszter alatt panaszkodnak miatta a nők, amikor a progeszteron nevű hormon nagyobb mértékben kezd el termelődni. Mivel a hormon ellazítja a sima izmokat, így az étel sokkal lassabban halad át a beleken. Egy másik oka lehet a székrekedésnek a magzatvédő vitaminokban található nagy mennyiségű vas.

Emellett a magas rosttartalmú ételek hiánya, a stressz, az elvetéléstől való félelem is kiválthatja a székrekedést.

Mi segíthet?

A rostban gazdag ételek, a gyümölcsök, a zöldségek, a bab, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák enyhíthetik a panaszokat.

Vizet kizárólag étkezések között igyon, ne közvetlenül utána. Emellett lehet, hogy fáradt, de étkezések után sétáljon minimum 5-10 percet.

Orvosával konzultáljon a terhesség alatt szedett vitaminokról, különösen a vastartalmúakról.

Kis mennyiségű kávé fogyasztása is megengedett, ami ugyanúgy mint a tea serkenti a bélműködést.

Amennyiben még mindig problémát okoz a székrekedés, beszéljen orvosával olyan széklet lágyító, vagy hashajtó alkalmazásáról, amelyek terhesen is biztonságosak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.