Városlista
2020. június 5, péntek - Fatime

Hírek

2020. Május 08. 17:48, péntek | PR

Mi az a dugódíj? Mit lehet tudni róla?

Mi az a dugódíj? Mit lehet tudni róla?

A dugódíjról sokat lehet, lehetett hallani a hírekben, de hogy pontosan mit jelent, azt nem biztos, hogy mindenki meg tudja mondani. Az is kérdés, hogy bevezetik-e egyáltalán, és ha igen, akkor mikor.

A dugódíj a közlekedésirányítás egy régebbi módszere, ami egyébként egy adótípus, az útdíj egy másik típusa az autópálya matrica mellett például. 1975-ben vezették be először Szingapúrban, majd 2001-ben Rómában és még néhány nyugati városban.

Mi a célja a dugódíjnak?

A dugódíj, mint útdíj, bevezetése óriási előkészületeket igényel. A dugódíj célja összetett, egyrészt forgalomcsökkenést várnak tőle, azaz, hogy elterelje a forgalmat azokról az utakról, ahol jelentős a környezet- és zajszennyezés, vagy akár elviselhetetlen, élhetetlen szintet is eléri.

Másrészről azokkal fizetteti meg a túlhasznált utak felújítását és a környezeti károk javítását, akik valójában használják az utat az adott városban a gépjárművükkel. Ezzel persze bevételt is generál a városnak, de jó lenne, ha nem ez lenne az elsődleges célja.

Ami egyértelmű, hogy akkor vezethető be a dugódíj, ha vannak olyan megfelelő sűrűségű és minőségű utak, alsóbb rendűektől kezdve akár autópályákig, ahová el lehet terelni a forgalmat, illetve felkészítik a tömegközlekedést a várhatóan megnövekedő utasforgalomra, olcsó vagy ingyenes parkolókat alakítanak ki.

A dugódíj további hatásai

A dugódíj mellett és ellen is szólnak érvek. Pozitív hatása az eddigi külföldi tapasztalatok és tanulmányok szerint jelentősen javul a levegő minősége, csökken ugyanis a káros gázok koncentrációja. Az úthálózat lassabban amortizálódik, csökkenek a jármű rázkódásából eredő károk, a zónában élők életminősége sokat javul, és a dugódíjból lehet költeni közlekedésfejlesztésre.

Ugyanakkor a dugódíj bevezetése nagyon megterheli egy város költségvetését. Már az induláskor készen kell lennie az extra P+R parkolóknak, új tömegközlekedési eszközöknek. Ezek pedig hosszas előkészületet igényel, a megvalósításról, beszerzésről nem is beszélve.

Érdemes arról is tudni, hogy az EU a 4-es metró támogatásáért cserébe kérte, hogy Budapest vezesse be a dugódíjat, mert, hogy ez a metró már egyfajta alternatívát jelenthet azoknak, akik leteszik az autójukat a dugódíj miatt.
A dugódíj és az autópálya kapcsolata

Ha bevezetik a dugódíjat, vélhetően megnő a forgalom a díjköteles autópályákon is, ami több matrica vásárlást is jelent online is, mint ahogyan valószínűleg a megnövekedett tömegközelekedők száma is plusz bevételt jelent a jegy- és bérletvásárlásban.

A motorkerékpárok és személyautók száma is megnő ezért az utakon, ezért is fontos lenne, hogy minél több parkolót létesítsenek a számukra, amellett, hogy az agglomerációból is egyre többen járnak be az autóval a fővárosba.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Május 08. 17:57, péntek | PR

Nemcsak az számít, hogy megkötöttük a biztosítást

A biztosítások óriási segítséget jelentenek, amikor válsághelyzet, gond van az életünkben.Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de vannak olyan tényezők, amelyek gyakran nem kevesek figyelmét elkerülik a szolgáltatás kapcsán

2020. Április 03. 05:00, péntek | PR

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Június 05. 05:03, péntek | Belföld

Kezdetben sok eső, majd sok napsütés lesz a hétvégén

Pénteken ismét zivataros lesz az idő, de a hétvége további részében több lesz a napsütés. Emellett melegszik is az idő, néhol akár 28 fok is lehet - derül ki a meteorológiai szolgálat csütörtöki előrejelzéséből.