Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Március 05. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Menő menzán étkezhetnek gyermekeink

Menő menzán étkezhetnek gyermekeink

Újabb 80 millió Ft került a térség egészség-fejlesztésére – ezt Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője jelentette be sajtótájékoztatóján.

A fórumon részt vettek azok a polgármesterek is, melyek településeinek civil szervezetei a Győr-Moson-Sopron 05. OEVK-ban megvalósuló, 'Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok' című pályázaton egyenként 20 millió Ft összegű támogatást nyertek, melyet az iskolai menza fejlesztésére, az egészséges életmód terjesztésére, gyermekeink életstílusának formálására fordíthatnak.

Nagy István elmondta:

A menza reform elindult. Ahhoz azonban, hogy a gyermekek és családjaik körében is megfelelő hatást érjen el, az egészséges táplálkozással kapcsolatos információknak el kell mélyülnie a társadalomban. Csak ettől várható a valódi szemléletváltás. A gyermekek mindennapjává kell tenni a kapcsolódó információkkal való találkozást. Erre jó lehetőséget kínál a köznevelés rendszere.

A pályázat azt a célt szolgálja, hogy ráirányítsuk a gyermekek figyelmét, hogy érdemes a menzán ebédelni. Valamint szeretnénk támogatni az iskolai konyhán dolgozók munkáját is, hiszen az ő tudásuk bővítése, hozzáállásuk segítése is nagymértékben segíti, hogy olyan ételeket tudjanak készíteni gyermekeinknek, ami egészséges és egyben finom is - mert a kettő nem választható szét egymástól.

A cél, hogy minden gyermek jóízűen egye meg a menzán főzött ebédet!

Mivel fiatalkorról beszélünk, a különböző táplálékfogyasztási szokások is most alakulnak ki. Felelősséggel tartozunk gyermekeink egészsége védelméért, s ezt a lehető legtöbb módon biztosítanunk is kell számukra. Erre az egyik legjobb hely az iskolai menza étkeztetés. Ennek fejlesztését segíti ez a pályázat. – emelte ki beszédében az államtitkár.

A választókerületben négy település, Abda, Hegyeshalom, Halászi és Mosonmagyaróvárolyan szervezetei nyújthattak be támogatási kérelmet, amelyek iskola működésének támogatását végzik, vagy amelyek tevékenységei kifejezettenköznevelési intézményhez kötődnek.

Így Abdán a Zrínyi Ilona Abdai Ifjúsági Közhasznú Alapítvány, Hegyeshalomban a Versenyképes Tudásért Alapítvány, Halászin a Szent Márton Általános Iskola Halászi Diákok Tehetséggondozó Alapítványa, Mosonmagyaróváron pedig aGyőri SZSZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskolájának Tehetségért Alapítványanyerték el ezt a lehetőséget.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere így nyilatkozott:

Az elnyert pályázat egy kiváló lehetőség, amit a lehető legnagyobb tartalommal kell megtölteni. Bízunk benne, hogy az iskolai menzákon ez valamiféle szemléletbeli változást tud hozni. Az is fontos, hogy van olyan civil szervezete városunknak, ami ezt hajlandó a zászlajára tűzni.

A város - költségvetési forrásokon keresztül - eddig is támogatta azokat az egészségmegőrző és egészséges életmódra nevelő programokat, melyeket a különböző oktatási intézmények terveztek. 20 millió forint nagyon komoly összeg, főleg ha belegondolunk, hogy a város közoktatási pályázati alapja 8 millió forint évente.

A pályázaton térségünkből két kisebb település is nyertesként szerepelt.

Hegyeshalom 2 évvel ezelőtt - ugyancsak egy - pályázat keretében már megújította a helyi iskolai konyhát és a konyhai eszközöket. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már olyan pároló- és sütőberendezésekkel rendelkeznek, amiben a legmagasabb szintű és a legegészségesebb ételeket tudják előállítani.

A község polgármestere, Szőke László így összegezte a pályázati forráshoz kapcsolódó terveket:

Az egészséges étkezést és az egészséges életmód elősegítését nemcsak a konyha, hanem a település gyermekorvosa is nagy odafigyeléssel segíti és támogatja a bölcsődei kortól az iskolás korig. Az általa vezényelt programok nagy népszerűségnek örvendenek mind a gyermekek, mind a szülők és nevelők körében. Így biztos vagyok abban is, hogy az elnyert összeg a szakemberek együttes közreműködésével a leghatékonyabban fog hasznosulni.

Majthényi Tamás, Halászi polgármestere konkrét elképzeléseket is vázolt a pályázati összeg elköltésére. Beszámolójában megerősítette:

Halászin a Szent Márton Iskola Tehetséggondozó Alapítványa pályázott és nyert a Menő menza program keretén belül. A projekt-terv már most készen áll, melynek lesznek kézzel fogható. látható elemei is.

  • az iskola területén ún. magaságyások kerülnek megépítésre, amiben az egészséges táplálkozáshoz, főzéshez szükséges fűszernövényeket fogják termeszteni, ezzel is segítve a főzés folyamatát.
  • további tervek a program keretein belül, hogy a diákok és pedagógusok több – a témával kapcsolatos - ismeretterjesztő előadásokon vesznek részt,
  • illetve a már ma is működő egészségfejlesztő és egészségmegőrző gyakorlatokat is tovább alkalmazzák.
  • mindezek elősegítésére egy diabetikust is foglalkoztatnak, aki heti 6 órában segíteni majd az egészséges táplálkozáshoz szükséges folyamatok kialakítását, a főzés felügyeletét, illetve népszerűsíti a diákok körében a menza programot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.