Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Helyi

Megvalósítás előtt az Eurovegas Bezenyén

Megvalósítás előtt az Eurovegas Bezenyén

Biztatóan alakul Közép-Európa legnagyobb turisztikai beruházása, az Eurovegas projekt (www.eurovegas.hu) előkészítése.

A magyar-osztrák-szlovák hármas határ közelében fekvő Bezenyén Európa legnagyobb szórakoztató központja belátható időn belül megvalósul. A több mint 300 millió euró összértékű fejlesztés pozitívan hat majd a régió munkaerő-piacára, teremt továbbá „nem elhanyagolandó”adóbevételt a magyar államháztartás számára.

A tulajdonosok, Hans Asamer és Alfred Supersberger – partnerükkel, a Hard Rock Internationallel együtt – a nehéz helyzet ellenére is folyamatosan dolgoztak az Eurovegas projekten, egészen az építésre kész állapotig fejlesztve azt. A magyar állam által a játékkaszinók működéséhez kiadott koncessziót – amelyet egy Európa-szerte meghirdetett pályázaton eredetileg az ismert kaszinóüzemeltető Las Vegas Sands leányvállalata nyert el, és amely igen lényeges eleme az „entertainment koncepciónak” – a projekttulajdonosok 2006-ban átvállalták.

Hans Asamer és Alfred Supersberger Magyarország illetékes politikai képviselőiben, továbbá az érintett települések – Bezenye, Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár – polgármestereiben megbízható partnerekre találtak, és kitartanak amellett, hogy a turisztikai központ belátható időn belül megvalósul. Egy ilyen nagyléptékű projekt a jelenlegi, meglehetősen nehéz gazdasági körülmények között jól példázza a stabil, tartós együttműködés lehetőségét a magyar politikával, és ad egyúttal nagyon pozitív jelzést többek között a nemzetközi befektetők felé is a Magyarországon történő működtetést illetően. Valamint, a magyarországi kaszinó-beruházásokat érintő kormánybiztosi vizsgálatok eredményével kapcsolatban Dr. Budai Gyula kormánybiztos tájékoztató levele megerősíti, hogy az Eurovegas projekt kivitelezésének útjában nem áll akadályozó tényező. A projekttulajdonosok – a gazdasági válság ellenére is – kitartóan dolgoznak az „entertainment” komplexum finanszírozásának biztosításán és bizakodóak a mielőbbi megvalósítással kapcsolatban. A projekt fejlesztésére teljes egészében a magyar állam gazdasági támogatása nélkül kerül sor, és a befektetők a kivitelezés során sem kívánják igénybe venni sem Magyarország, sem az Európai Unió segítségét.

A komplexumot egy magyar-amerikai építész csapat tervezte. A kivitelezés során több mint 11000 közvetlen és közvetett munkahely jön létre. A komplexum megnyitása után tartósan közvetlenül 1200, közvetve pedig további 20000 embernek biztosít megélhetést. A KPMG tanulmánya alapján az évi adóbevétel a kivitelezés folyamán meghaladja a 35 milliárd forintot, az üzemeltetési időszakban évi mintegy 20 milliárd forint lesz. A kivitelezést egy magyar cég által vezetett konzorcium bonyolítja majd.

Az Eurovegas Entertainment Komplex első üteme magában foglalja egy Hard Rock kávézó, egy amerikai mintára épülő első osztályú steakhouse, egy sörkerttel kombinált bajor söröző, egy nemzetközileg ismert működtető által üzemeltetett, 1000 fős befogadóképességű diszkó, egy 4000 fős koncert- és rendezvényközpont, különböző üzletek valamint egy Las Vegas-i stílusú kaszinó kivitelezését. Az első építési fázis része továbbá a 350 szobás szállodaépület, valamint egy első osztályú spa is. A ”Hard Rock Hungary” szállodatorony magassága által már messziről szembetűnik majd, minden környező autópályáról és Pozsonyból is jól látható lesz, amely aztán a Eurovegas turisztikai központ egyik fő ismertetőjeleként is szolgál majd.

Az Eurovegas projekt egy, az Eurovegas-csoport tulajdonában lévő, mintegy 160 hektáros, Bezenye és Hegyeshalom között található földterületen valósul meg. Ez a földtulajdon egy több részből álló, összesen 330 hektáros ingatlantulajdon része, amelyet Hans Asamer osztrák vállalkozó az 1990-es évek vége óta vásárolt meg; először egyedül, majd Alfred Supersbergerrel és Rudolf Seyfrieddel közösen. Seyfried 2002-ben és 2003-ban részesedést szerzett a fent nevezett ingatlant birtokló két társaságban.

A befektetői csoport eredeti terve a teljes projekt, és ezáltal különösen az ingatlanok nemzetközi kaszinóüzemeltető részére történő eladása volt, mivel maguknak a befektetőknek nem voltak tapasztalataik a kaszinóüzletben. Így 2006-ban átfogó ingatlan adásvételi szerződést kötöttek egy nagy Las Vegas-i kaszinóüzemeltetővel (Las Vegas Sands). Eszerint az adásvételi szerződés szerint a Las Vegas Sands terve az volt, hogy 300 millió euró vételárért megszerzi mindkét ingatlant, mivel a Las Vegas Sands részt vett a folyamatban lévő kaszinókoncesszióra kiírt pályázaton (a befektetői csoport nem vett részt a pályázaton). A Las Vegas Sands végül megnyerte a kiírt kaszinókoncessziót leányvállalata, a Venetian Hungary (ma Centrope Holdings Limited) által. Az adásvételi szerződést azonban nem foganatosították, mivel a Las Vegas Sands más projektek miatt elállt a szerződéstől. Az elállás során a Las Vegas Sands a koncessziós társaságot, és ezzel a Centrope Holdings Limited-et is a befektetői csoportra ruházta át.

A növekvő pénzügyi válság miatt meghiúsult PBL/Guggenheim/Eighth Wonder tárgyalások után a projekttulajdonosok, Hans Asamer és Alfred Supersberger a rossz gazdasági környezet ellenére úgy döntöttek, hogy jelentős erőforrásokat megmozgatva továbbfejlesztik a projektet. Ebben az időben alakult ki a nézeteltérés Rudolf Seyfrieddel, összprojektbeli részesedése kapcsán, különösen a Seyfried és gazdasági társasága általi tartozás, ennek nagysága és esedékessége esetében, egy belső átszervezés (az ingatlantársaságok eladása) tekintetében érvényességre juttatott követelés miatt. Asamer, Supersberger, valamint Seyfried egy alapvető megegyezést értek el e vitával kapcsolatban, melyet a közeljövőben véglegesen rendeznek.

A projekttulajdonosok szerint az Eurovegas turisztikai projekt rövidesen megvalósításra kerül, mely által a régió gazdasági ereje, a munkaerőpiaca, valamint adóbevétele jelentősen növekszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.