Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. December 09. 20:51, péntek | Helyi
Forrás: Prestige Media

Megújul a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telep

Megújul a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telep

A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telepre öt település Mosonmagyaróvár, Halászi, Levél, Máriakálnok, Mosonudvar kommunális szennyvíz fogadása és tisztítása történik.

Sajtóközlemény

KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0073 azonosítószámú, „A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telep intenzifikálása a jogszabályi követelményeknek megfelelően” című projektről


2011. december 09.

A projekt célja, hogy a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telepet úgy fejlesszük, hogy a kibocsátott szennyvíz megfeleljen az Európai Uniós csatlakozásunkkor Magyarország által bevállalt határértékeknek, valamint az iszapkezelést is korrekten megoldjuk.
A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telepre öt település Mosonmagyaróvár, Halászi, Levél, Máriakálnok, Mosonudvar kommunális szennyvíz fogadása és tisztítása történik. Az öt településen keletkező kommunális szennyvizek szennyezőanyag tartalmának összege mára jelentősen meghaladja a most meglévő telep biológiai tisztítási kapacitását, azaz a maximális 53.888 lakos egyenértéket. A projekt előkészítése során a szakemberek tisztázták a várható szennyezőanyag növekedést az elkövetkezendő 30 évre, meghatározták a csökkentési lehetőségeket s ez alapján egy maximálisan 98.333, átlagban 77.778 lakos egyenértékű telep kiépítésére kért támogatást a mosonmagyaróvári szennyvíztisztítási agglomeráció fenti öt települése. A projekt megvalósítására az először négy, majd Mosonmagyaróvárból kiválás miatt öt település ún. szennyvíztisztítási társulást hozott létre Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás néven, mivel e beruházás az agglomeráció öt településének legnagyobb környezetvédelmi beruházása. A projekt előzetes kalkuláció alapján mintegy nettó 3,2 Mrd Ft-ot igényelt, így csak pályázati támogatás mellett tudták az önkormányzatok megindítani.

A projekt előkészítési munkái 2007. őszén indultak meg, és a beruházó önkormányzatok Környezet és Energia Operatív Program azaz KEOP 1.2.0 program szerinti támogatást kívánt elérni. A projekt előkészítés folyamatában a szakemberek csökkentették a bekerülési költségeket, és részletesen megvizsgálták a különböző lehetőségeket a megfelelő hatékonyságú szennyvíztisztítás elérése érdekében. Számos egyeztetés és pontosítást követően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató a 2011. május 04-i támogatói levélben értesítette a társulást, hogy 2.988.910.760 Ft értékű megvalósítási munkából 85 %-ot azaz 2.540.574.146 Ft-ot támogat. Ez azt jelenti, hogy a maximális támogatás elérése mellett is az öt településnek 448.336.614 Ft-ot kell önrészként biztosítani. Az Új Széchenyi –Terv szerinti támogatási szerződést a támogató képviseletében eljáró Energia Központ nKft-vel 2011. augusztus 10-én írta alá Dr. Pető Péter a Társulás Elnöke. A projekthez tartozó öt közbeszerzés megindult, várhatóan 2012. februárjában mindegyiknek lesz eredménye. A kivitelezést fizikailag 2012. márciusában lehet megkezdeni és 2013. július 29-ig kell befejezni. Ezen időszak alatt a kivitelezőnek a meglévő szennyvíztisztító-telep maximális felhasználásával és működésének folyamatos biztosítása mellett építenie kell egy új mechanikai előkezelő részt, mely rács, homokfogó és zsírfogó elemekből áll, egy új szennyvíz-technológiát a régi műtárgyak átépítésével és újak létesítésével, valamint meg kell valósítani egy korszerű szennyvíziszap kezelési technológiát is. A szennyvíziszap kezelési technológiát arra kell kialakítani, hogy lehetőség szerint a szennyvíziszapból maximális energiakinyerést érjünk el, csökkentsük az iszap mennyiségét és ezzel ne terheljük a kommunális hulladék lerakókat, hanem mezőgazdaságba lehessen kihelyezni, így megvalósul az iszap ultrahangos kezelése, biogáz hasznosítással végbemenő anaerob rothasztás és egy solar iszapszárítás. A megépülő telep a hegyeshalmi és a hédervári telepeken keletkező iszap befogadására és kezelésére is megfelelő kapacitással fog rendelkezni.

Bővítésére kerül a települési folyékonyhulladék fogadó kapacitás, valamint lehetővé válik a telepet jelentősen terhelő, elsősorban a lakossági fogyasztóktól származó magas szerves anyag tartalmú hulladékok (zsírok, olajok) begyűjtése is.

A projekt további eleme a csatornahálózati infiltráció mérséklése: a beruházás keretében sor kerül a főgyűjtő gerinccsatorna kb. 1 km-es szakaszának bélelésére.

A kivitelezést követően 6 hónapos próbaüzem alatt kell a szennyvíztelepnek bebizonyítania, hogy megfelelően működik, s a projektet 2014. január 29-én kell lezárni.

A projekt eredményeként a kifolyó szennyvizek paraméterei biztonsággal teljesítik a jogszabályi követelményeket, a környezetünk terhelése jelentősen csökken, és jelentősen növekedik az energiahatékonyság. Ez azért is különös fontosságú, mivel a kifolyó szennyvíz befogadója a Mosoni-Duna, amely a Szigetköz részeként Natura 2000 területnek minősül.


További információ:

Dr. Pető Péter, Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás elnöke, telefonszám: 96/217-036

Leitner László, Társulás műszaki szakértője, telefonszám: 96/577-460

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.