Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2019. Július 24. 11:20, szerda | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség

Megtiszteltetés és öröm segíteni az értelmi sérülteket

Megtiszteltetés és öröm segíteni az értelmi sérülteket

Gyermekek és felnőttek programjait támogatta idén is a Nolato

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete (ÉSSE) 2019 első felében egy mesébe illesztett komolyzenei koncerttel, valamint a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre szervezett egész napos kirándulással lepte meg a sérültséggel élő gyermek és felnőtt tagjait és azok kísérőit. A két program a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft. támoga-tásával valósulhatott meg. A Nolato évek óta rendszeresen támogatja az ÉSSE által szervezett ki-rándulásokat, valamint az év végi ünnepi rendezvényeket.

Élményteli nap a budapesti repülőtéren
Az ÉSSE Egyesület tagjainak ismét hatalmas élményben lehetett része a Légiközlekedési Kulturális Központ kollégáinak jóvoltából. Tavaly decemberben kapták a kedves meghívást, hogy vegyenek részt egy ingyenes, 3 órás reptérlátogatáson a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren. Sajnos a decemberi látogatás az időjárás viszontagságai miatt meghiúsult, 2019. márc. 19-ére azonban újabb meghívást kaptak. A repülőtérre bérel busszal utaztak az egyesület tagjai, akik között sokan nemcsak értelmi sérültséggel, hanem mozgássérültséggel élnek.
A kiránduláson 48 értelmileg sérült egyesületi tag és kísérőik vehetett részt, és nyerhettek bepillantást a repülőtér pezsgő mindennapjaiba. A 3 órás buszos túra során Kránicz Balázs személyében szakavatott túravezető kalauzolta a kíváncsi csapatot, hogy a lehető legtöbbet láthassák és tudhassák meg a reptér pezsgő életéről. Kalandjuk a biztonsági ellenőrzéssel indult, ami esetükben is ugyanúgy zajlott mintha a csoport utazni indult volna. Az ellenőrzés után a kirándulók visszaültek a gyönyörűen helyreállított, egykori Malév Air Tours buszra, és kezdetét vette a túra…
Az idegenvezető Kránicz Balázs a reptér szerelmese, így aztán, amíg a busz a futópályák felé haladt, nagyon jó hangulat kerekedett Balázs sok érdekes és vicces története hallatán. Láthatósági mellények felvétele után a csoportnak még arra is lehetősége nyílt, hogy a buszt elhagyják és olyan közel mehessenek a leszállópályákhoz, hogy testközelből tapasztalhatták meg a gépek hangját, a leszálló gépek keltette légörvényt és a kerozin illatát. Az egyik leszálló gép pilótája integetve üdvözölte a kiránduló sérült fiatalokat. A látogatás következő izgalmas állomása a Központi Tűzoltó bázis volt, ahol az ország legnagyobb és legmodernebb tűzoltó járművei sorakoztak. Az érdekes látnivalók és a rengeteg érdekes információ mellett, a csapatnak még azt is alkalma nyílt megtapasztalni, hogy milyen is egy igazi próbariasztás. A tűzoltó bázisról visszaindulva elhaladtak az irányító torony mellett, melyről megtudhatták, milyen nélkülözhetetlen szerepe van a légiforgalmi irányításban. A buszos kaland után az Aeropark repülőgép múzeumát járták végig a kirándulók, akiknek a figyelmes munkatársak bemutatták a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének legjellemzőbb gépeit, az Li-2 típustól kezdve, az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu-154-esig. Az értelmi sérült fiatalok számára felejthetetlen élményt jelentett, hogy felmehettek ezekre a gépekre, sőt a pilóta fülkébe is beülhettek és igazi pilóták lehettek.

A Légiközlekedési Kulturális Központ hozzáértő, kedves és lelkes munkatársai felejthetetlen napot szereztek a fiatalok számára. A haza vezető úton a szervezők számára nagy boldogság volt hallgatni az élményeket, hogy mennyire jó volt benézni a kulisszák mögé és így milyen érdekes bepillantást kaphattak a kirándulók a repülés titokzatos világának egy kicsi részébe.


Komolyzene Tündérszép Ilona meséjébe illesztve
Az ÉSSE 2019. április 12-én újabb komolyzenei mesekoncertet szervezett tagjai számára Tündérszép Ilona címmel. A koncertet az egyesület 206 tagja nézte meg győri József Attila Művelődési Ház színháztermében, ahol az Európa Koncert Szalonegyüttes mellett a sérültséggel élő fiatalokból álló Radó-Fónia együttes is egy újabb műsorral kedveskedtek a résztvevőknek.
A hangverseny a „Szalon-Mesék” című koncertprogram része. Farkas Árpád, az Európa Koncert Szalonegyüttes vezetője mindig megtalálja a kapcsolatot a sérültséggel élő fiatalokhoz. A klasszikus szalonzenei repertoár zeneművei a színpadi körülményekhez igazított klasszikus mesékbe épülnek be. A Tündérszép Ilona előadás Benedek Elek meséje nyomán készült. A zenei karakterek hűen követik a cselekmény hangulatát, az előadásban a próza és a zene harmonikusan erősíti egymást. A sérültséggel élő közönség különlegesen fogékony mindkét műfajra és ez a párosítás hallatlan lelkesedést váltott ki belőlük. Ez a fajta hangverseny egy olyan „terápiás eszköz”, amely egy állandóan bővülő közösségbe kovácsolta a jelenlévő 200 embert, gyermeket, kamaszt, felnőttet egyaránt összekötve a koncertmese fonalán.

Az ÉSSE az elmúlt évek nagy sikere nyomán, idén is szeretné folytatni a komolyzenei koncertsorozatot, melyre az egyesület fiataljai részéről egyre nagyobb az igény: ezúttal is a megye egész területéről érkeztek gyerekek a programra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.