Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 22. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Megnyílt a 193. Anna-bál Balatonfüreden

Megnyílt a 193. Anna-bál Balatonfüreden

Az Anna-bálon az innováció és a hagyomány kapcsolódik össze - hangoztatta az innovációs és technológiai miniszter a 193. balatonfüredi Anna-bál megnyitóján, szombat este.

Palkovics László arról szólt, hogy amikor Szentgyörgyi Horváth Fülöp 1825-ben megrendezte az első Anna-bált, valószínűleg nem gondolta, hogy egy olyan hagyományt teremt, ami Európában egyedülálló módon mindmáig létezik.

Fercsák Róbert bajai polgármester szerint az Anna-bál az a rendezvény, ahol a múlt és a jelen összeér és egybeolvad. Köszöntő beszédében párhuzamot vont Balatonfüred és Baja között, mondván: mindkét város vízparti település, és mindkettő kultúrájának ereje a hagyományaiban van, "az európai, keresztény értékrenden alapuló hagyományokban".

Bóka István, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: közel két évszázados hagyományt őriz az Anna-bál, amelyen 1862 óta választják meg a bál szépeit. Hozzátette: a bál a hagyományok mellett az elsőbálozókról is szól. Balatonfüredről és partnervárosaiból a szervezők tájékoztatása szerint idén huszonegy elsőbálozó vesz részt az Anna-bálon.

A bál hagyományosan a Magyar Állami Operaház balettművészei által előadott palotással és nyitótánccal vette kezdetét. Az idei Anna-bálon 573-an vesznek részt, közülük mintegy 300 hölgy nyakába került az Erzsébet királyné, Sissi kedvenc virága ihlette, ibolyalila színű, sorszámozott porcelánszív.



Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét. A bál királynője megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő, a Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú herendi vázát kap. Ilyen vázát küldött hivatalos nászajándékba Magyarország Vilmos herceg esküvőjére is. Az udvarhölgyek hagyományosan Rothschild- és Apponyi-mintás serlegeket kapnak. A bál szépe és két udvarhölgye vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is bemutatkozik a közönségnek, majd sétakocsikáznak a városban.

Hagyományosan az Anna-bálon adták át a Balatonfüred fejlesztésében és népszerűsítésében végzett kiemelkedő teljesítményért odaítélt Kiss Ernő-díjat, melyet idén Valker Viktor üzletember vehetett át Bóka István polgármestertől.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során