Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Augusztus 30. 09:17, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság , Képek: Szőke Péter

Megnyerték a mosonmagyaróvári tűzoltók a XII. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt

Megnyerték a mosonmagyaróvári tűzoltók a XII. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt

Csütörtök délután a karcagi Kossuth téren megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel hivatalosan is véget ért a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő.

Az elmúlt négy nap során huszonkilenc csapat összesen több mint százötven tűzoltója mérte össze tudását és erejét.

A négynapos versenyre azok a szlovák tűzoltók is ellátogattak, akik augusztus elején Komáromban a karcagi verseny bíróit felkészítették. A nemzetközi minősítést szerzett versenybírók Karcagon a képesítést igazoló oklevelüket is átvehették.

Karcag főterén csütörtök délelőtt az egyéni versenyt rendezték meg beosztotti és irányítói kategóriában, ahova az a nyolc-nyolc tűzoltó jutott be, akik az elméleti feladatlapot a legkevesebb hibával töltötték ki. Az indulóknak elsőként egy ketrecben kialakított akadálypályát kellett teljesíteniük teljes védőfelszerelésben és légzőkészülékkel, ahonnan egy gázpalackot kellett feljuttatniuk a ketrec tetejére. Ezután egy ajtón kellett roncsolással átjutniuk, majd kategóriától függően egy füsttel telített sátorból kellett kihozniuk egy gázpalackot, vagy egy sérültet imitáló bábut. A tűzoltókra ezt követően sérült roncsból történő mentése várt, az irányítóknak ráadásul egy, az autóban elhelyezett edényről bárca alapján meg kellett állapítaniuk, hogy milyen veszélyes anyag van benne. A megméretést vízsugárral végrehajtott „célba lövő” verseny zárta.

Az ünnepélyes díjátadón Dobos László, Karcag polgármestere is felszólalt. Elmondta, hogy a település örömmel adott otthont egy ilyen rangos viadalnak, hiszen ezzel Karcag nemcsak a tűzoltószakma, hanem az egész ország figyelmének középpontjába is került. Kijelentette, hogy a tűzoltóság mindig is sokat jelentett a város lakosságának, és ha úgy adódik, szívesen látják vendégül ismét az ország legkiválóbb tűzoltóit.


A polgármester beszédét követően az eredményhirdetés következett. A II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedőt a tatabányai hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a XII. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt pedig a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg, utóbbi így egy éven át őrizheti a verseny vándorserlegét.

Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok csapatversenyében a tiszakécskei önkormányzati tűzoltó-parancsnokság diadalmaskodott. Az egységek mellett a tűzoltókat egyéniben is díjazták: irányítói, beosztotti és gépjárművezetői kategóriában is több különdíj talált gazdára.

A verseny zárásaként Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese állt a pulpitus mögé, aki beszédét azzal kezdte, hogy két évvel ezelőtt a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte a versenyt, ezzel előjogot szerezve arra, hogy idén Jász-Nagykun-Szolnok megye rendezhesse a vetélkedőt. Hozzátette, hogy az ország legkiválóbb tűzoltói vállalták a küzdelmet, akik a verseny során olyan szituációkat oldottak meg, amelyekkel minden szolgálatban találkozhatnak. A főigazgató-helyettes kiemelte, hogy eredménytől függetlenül minden induló nyertesnek érezheti magát, hiszen az egymástól eltanult szakmai fortélyokat a mindennapi munka során is kamatoztatni tudják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.