Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Augusztus 01. 11:58, csütörtök | Belföld
Forrás: infovárosok

Meglepő hasonlóság! Az inkák másolták a rómaiakat?

Meglepő hasonlóság! Az inkák másolták a rómaiakat?

Bár az Inka és a Római Birodalmat egy évezred választja el, a két világ mégsem annyira idegen egymástól, mint amilyennek elsőre tűnik.

Rejtélyes módon, a dél-amerikai kontinensen úgy alakulhatott ki egy rómaihoz az alapjaiban kísértetiesen hasonlító civilizáció, hogy az a világtól teljesen elzárva fejlődött. Míg a rómaiak sok mindent tanultak a görög, egyiptomi, főníciai és más kultúráktól, az inkáknak fogalmuk sem lehetett arról, mi történik a világ más részeiben. Mégis „leutánozták” ugyanazt. Az Inkák Aranya Kiállítás összeszedte, hogy melyek azok a különös egybeesések, amelyek összekötik az egymástól térben és időben is oly’ messze fekvő birodalmakat.

A mondák szerint mindkét birodalmat egy-egy testvérpár alapította. Az inkák a félig ember, félig állat Ayar testvérektől eredeztették magukat, a római mitológia Romulusra és Remusra vezeti vissza kezdeteket.

A két letűnt világ többistenhívő volt, a vallás középpontjában a természeti istenségek magasztalása állt. Az inkák főként a Naphoz, a Holdhoz és a csillagokhoz fohászkodtak, a rómaiak többek között a szél, a tűz és a sötétség isteneihez.

Mindkét kultúrában nagy szerep jutott a házi isteneknek, a papságnak, a templomoknak, az áldozatoknak, a vallási adónak. Sőt, az adóknak úgy egyáltalán.

Bár a halottakkal másként bántak, a vezérelv ugyanaz volt. A rómaiak elégették elhunyt szeretteik testét, az inkák pedig gyakran magukkal vitték az ősök mumifikált testét a családi étkezésekre, valamint az otthonukban úgy helyezték el a testeket, hogy azok figyelhessék az utódokat. Az inkák és a rómaiak nagyon tisztelték az őseiket és hittek benne, hogy a túlvilágról az elhunytak figyelik az életben maradtakat.

Az Inkák Aranya Kiállítás a belvárosi Komplexben nemcsak a letűnt birodalom páratlan értékű kincseit mutatja be, hanem bevezet az inkák titkokkal teli belső világába is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.