Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 23. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Oxigén Média

Mégis lesz VOLT fesztivál - Megkapták a környezetvédelmi engedélyt a szervezők

Mégis lesz VOLT fesztivál - Megkapták a környezetvédelmi engedélyt a szervezők

Megkapta a környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő, huszadik alkalommal megrendezendő soproni VOLT Fesztivál - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A korábbi hírekkel ellentétben minden akadály elhárult a VOLT Fesztivál megrendezése elől. Magyarország legnagyobb és legismertebb vidéki kulturális eseményének keddi indulásához minden engedély rendelkezésre áll - olvasható az összegzésben.


Közlésük szerint meglepetésként érte őket, hogy a regionális zöldhatóság szerdán "váratlanul elutasító határozatot hozott" idei évre szóló, időben előterjesztett beadványukról, mivel a rendezvénynek "10 éve ugyanez a helyszíne, 2011-ben ugyanitt, ugyanezekkel a feltételekkel tartottak fesztivált, akkor a hivatal megadta az engedélyt", a helyszínen felépülő színpadok és más objektumok elrendezésére vonatkozóan pedig semmilyen változás nem történt tavaly óta.
"A VOLT 19 éve alatt a mostani volt az első alkalom, amikor egyetlen napra azt gondolhatta a közönségünk, hogy veszélybe kerül a fesztivál megrendezése. Ez számunkra nagy kárt jelenthet, hiszen a hazai és külföldi vendégeink ilyenkor hamar elbizonytalanodhatnak" - idézi a közlemény a fesztivál alapítóit, Lobenwein Norbertet és Fülöp Zoltánt.

A szervezők jelezték: a VOLT mellett álló védnökök - így Molnár Ágnes államtitkár, országgyűlési képviselő; Szájer József európai parlamenti képviselő és Fodor Tamás, Sopron polgármestere - az elmúlt 48 órában velük együtt "sokat dolgoztak annak érdekében, hogy megoldást találjunk erre a kérdésre".
A Kisalföld pénteki számában megjelent értesülés szerint a zöldhatósági engedélyben egyebek mellett az áll: a rendezvény jövőre már nem tartható meg a Natura 2000 védettség alatt álló területen, idén pedig csak papírpoharat adhatnak a látogatóknak, a kijelölt helyeken kívül nem szabad tüzet gyújtani, a terület védett voltát pedig ki kell táblázni.

A megyei napilap csütörtöki számában írt arról, hogy nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő soproni VOLT Fesztivál; az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával.
Az engedélyre azért volt szükség, mert a terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul "lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek a pótköltése zajlik". A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet "több éven át nem veszik igénybe" - idézték a lap birtokába jutott határozatot.
A VOLT Fesztivál kedden 14 órakor nyitja meg kapuit, a rendezvény öt napja alatt számos világsztárt és csaknem százezer vendéget várnak Sopronba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.