Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Augusztus 31. 00:00, szerda | PR
Forrás: mti

Mégis csodaital a kávé német kutatók szerint

Mégis csodaital a kávé német kutatók szerint

2011. augusztus 31., szerda (MTI) - Régóta vita az orvosok körében, hogy egészséges vagy egészségtelen-e a kávé, illetve mennyi az egészséget nem károsító, napi megengedett mennyiség. Német kutatók most egyértelműen amellett tették le

A kávé növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, csökkenti a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a máj- és a méhrák kockázatát, enyhíti a fejfájást, az asztmások számára pedig megkönnyíti a lélegzést - világítottak rá.
A kávé az egyik legkedveltebb ital több mint ezer éve. Élénkítő, a koncentrációt növelő hatásából naponta szerte a világon százmilliók profitálnak, egy német állampolgár évente átlagosan 150 liter kávét iszik meg.

A bajorországi Ismaning Táplálkozástudományi Intézetének legújabb kutatásai egyértelműen bizonyították a néhai svéd király - és követői - nézeteinek helytelenségét. A vizsgálatok egyebek között arra derítettek fényt, hogy a kávé fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az adatok szerint aki naponta három-négy csésze kávét iszik, annál az említett kockázat 25 százalékkal kisebb. Ez a hatás akkor is fennáll, ha koffeinmentes kávéról van szó.

A szakértők szerint nem igaz az sem, hogy a kávának vízhajtó hatása lenne. Ezért mítosz az is, hogy az eszpresszókávé mellé rendszerint felkínált kispohár vizet a vízhajtó hatás ellensúlyozására adják. A víznek azonban egy jótékony hatása mégiscsak van, mégpedig az, hogy "szabaddá teszi" az ízlelőbimbókat, ezáltal fokozza a kávé élvezetét.
Mindennek nyomán a német kutatók úgy foglaltak állást, hogy az egészséges ember számára a kávé semmifajta rizikót nem jelent. Nézetük szerint a kávét élvezni kell, és attól az egészségre nézve sokkal inkább pozitív, mint negatív hatásokat kell várni. Egyedül a terhes nőknek, a magas vérnyomásban szenvedőknek, továbbá az érzékeny gyomrúaknak kell a kávéfogyasztás terén némileg tartózkodóbbnak lenniük.

 

Milyen egy igazi, frissítő kávé és hol kaphatunk ilyet Mosonmagyaróváron? Ennek jártunk utána...

A kávé őshazája Közép-Afrika, Etiópia, Kaffa tartomány.


Magyarországra a törökök hozták be először, ekkor azonban még nem terjedt el. Ebből az időből ered a "fekete leves" kifejezés is. Később Olaszországból az olasz kávéivási kultúra alapján honosult meg. Az olaszok készítettek először krémkávét, amit a magyarok is szívesen fogyasztanak.


De mitől lesz igazán jó a kávé?


1. A legfontosabb az alapanyag - 7g kiváló minőségű arabica kávé.
2. A pörkölési mód - lehetőleg francia, vagy olasz legyen.
3. Az idő - lehetőleg minél kevesebb idő teljen el a pörkölés és a főzés között.
4. A darálás - a szemcsenagyság illeszkedjen a kávéfőzőhöz.
5. A kávéfőzőgép - 9 bar nyomáson, 92-95C˚ vízhőmérséklettel, 18-25mp alatt főzi le a kávét.
6. Egy csepp nyugalom - ami a kávé élvezetéhez elengedhetetlen.

 


A kávé élettani hatásai:
Nagyon fontos összetevők a különféle savak, különösképpen a csersav, mely az élvezeti értéket rontja, és ha éhgyomorra fogyasztunk gyenge minőségű kávét, komoly gyomorproblémákat okozhat. A jó minőségű arabica kávékban a csersavtartalom lényegesen alacsonyabb, (kb. 20%-a) a kereskedelmi forgalomban kapható robusta kávékhoz viszonyítva.


A világ egyik legjobb és legdrágább kávéja a JAMAICA BLUE MOUNTAIN.


Ha egy csésze finom kávéra vágysz, nincs más dolgod, mint beülni a La-Manga Kávézóba Mosonmagyaróváron, ahol eredeti recept alapján kaphatóak a legkülönlegesebb kávéfajták!
Remek mediterrán hangulatú kávézó és étterem a Mediterrán lakóparkban, ami tökéletes helyszín a nap minden szakában: legyen az egy kellemes délelőtt, egy kis étkezés napközben vagy vacsora itt mindig családias hangulat vár mindenkit!

Cím: Mediterrán lakópark, Kökény u. 9.
http://www.facebook.com/pages/La-Manga/109607212398026

 

Miért az Arabica kávé az egyik legnépszerűbb kávéfajta?

Az arabica cserje meredek hegyoldalakon érzi magát a legjobban, vulkáni talajra, kevés napfényre, rengetek esőre, és még több árnyékra van szüksége. A nagy magasságban termő babszemek más fajtához képest keményebbek, az ízük finomabb és aromásabb, így jobb, „erősebb” kávé főzhető belőle, azonban fontos tudni, hogy az arabica koffeintartalma közel harmada a robusta (olcsóbb fajta kávé) koffeintartalmának. Tehát a kávéfogyasztó erősebb íz, finomabb aroma és az intenzívebb illatanyagok miatt érzi úgy, hogy erősebb kávét fogyaszt, ha a jobb minőségű arabicát választja. Az arabicában lévő savtartalom is alacsonyabb, mint a robustában, ezért a gyomorproblémákkal küszködő emberek is nyugodtan fogyaszthatják. Ennek a kávénak az utóíze sokkal tovább megmarad. Talán a fentiekből egyértelműen következik, hogy a jobb kávészaküzletek csak jó minőségű arabica kávét árusítanak, a kávérajongók is ezt részesítik előnyben.

   

A legfinomabb Arabica eszpresszók, cappuccinok, latte-k várnak Rád, ha ellátogatsz Mosonmagyaróváron a La-Manga Kávézóba!


Várunk szeretettel!
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.