Városlista
2021. március 2, kedd - Lujza

Hírek

2021. Február 10. 08:53, szerda | Helyi

Mától szigorít Ausztria - fennakadások a határon

Mától szigorít Ausztria - fennakadások a határon

Szigorít Ausztria, szerdától csak kötelező regisztrációval lehet beutazni az országba, ezután pedig mindenki köteles 10 napos házi karanténba vonulni. Az ingázók február 10-től csak negatív teszttel léphetnek be.

Hétfőn komoly dugók alakultak ki az osztrák-magyar határokon, ugyanis Ausztria bejelentette, hogy szigorít a beutazási feltételeken.Az új beutazási szabályok értelmében minden Ausztria területére történő beutazást megelőzően, online regisztrációt kell kitölteni, illetve a beutazást követően mindenki köteles hatósági házi karanténba kerülni 10 napig.

A beutazást követő ötödik naptól van lehetőség ingyenesen elvégeztetni a koronavírus tesztet. A rendelet nem vonatkozik a szükségszerű mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végzőkre, a személyforgalmi tranzit- és a nemzetközi tranzit-teherforgalomra, valamint a sürgősségi orvosi ellátásban részesülőkre. Az ingázók határátlépés időpontját megelőző legfeljebb 7 napban készült negatív koronavírus teszttel léphetnek Ausztria területére. Az ingázóknak hetente kell regisztrálniuk a tesztjüket, illetve abban az esetben, ha a megadott adataik változnak. A magyar külügyminisztérium kezdeményezte, hogy az osztrákok vizsgálják felül a szigorítást.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a Mosonmagyaróvári Városi TV-nek adott interjújában elmondta: méltatlannak tartja ezt a szigorú intézkedést az Ausztriában dolgozó magyarokkal szemben. Szerinte a döntést minél előbb felül kell vizsgálni, hiszen ez az intézkedés nem a vírus terjedésének megakadályozását szolgálja.

A kora reggeli órákban akár 1 órát is kellett várniuk az ingázóknak a határon, hogy átjussanak Ausztriába. A rendőrség ma délelőtti adatai szerint fél órás a várakozás a Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőhelyen az autópályán. A szintén Hegyeshalom-Nickelsdorf kishatáron pedig nincs 15 percet meghaladó várakozás. Az andaui kishatáron is viszonlag zökkenőmentes a közlekedés.

A Mosonmagyaróvár környéki ingázók által, a közösségi oldalon létrehozott csoportban többen azt írták, hogy a Magyarországon készült koronavírus tesztet nem fogdják el az osztrákok. A kormány folyamatosan egyeztet az osztrák hatóságokkal, hogy enyhítsenek a szigorításokon. Egyelőre azonban úgy tudjuk, azt ígérték: megvizsgálják a helyezetet.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 12:22, kedd | Helyi

Három évig még biztosan működik a mosonmagyaróvári Tanoda

További három évre, egészen 2023. december 31-ig nyerte meg a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatását a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, a Tanoda működtetésére.

2021. Március 02. 12:15, kedd | Helyi

Magabiztos győzelmet aratott az egyetemi kosárlabdacsapat

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi Nyugati csoportjának 14. fordulójában, az NKE SE ellen lépett pályára a Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem. A mérkőzés végeredménye 58-91 a mosonmagyaróváriak javára.

2021. Március 01. 16:46, hétfő | Helyi

Korlátozzák az ügyfélfogadást

Korlátozottan zajlik az ügyfélfogadás a Család- és Gyermekjóléti Központban.

2021. Március 01. 09:27, hétfő | Helyi

Parkoló autónak csapódott, majd felborult - fotók

Mosonmagyaróváron a Fertősoron balesetezett egy 28 éves hegyeshalmi nő vasárnap.