Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Július 10. 15:10, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Már lehet szavazni a fővárosi állatkertben született tapír nevére - VIDEÓ

Már lehet szavazni a fővárosi állatkertben született tapír nevére - VIDEÓ

Szombattól jövő hét csütörtök éjfélig lehet szavazni a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján a június 28-án született tapír nevére - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.

A három név, amire a honlapon a voksokat várják: a Hektor, a Hernandez és a Rezső.

A fővárosi állatkert tapírcsaládja a most született kicsivel együtt négy állatból áll. Suki, a 22 éves anyuka 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apuka 2001-ben érkezett, előző utódjuk, a Hada nevű tapírkislány pedig tavaly február 20-án született.

A tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap. A két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül életet adott a június végén született kicsinek.

Bár a dél-amerikai, más néven síkföldi tapíroknál (Tapirus terrestris) a felnőttek szinte teljesen egyszínűek, a kicsik csíkosan születnek, és életük első néhány hónapjában csíkosak is maradnak. A csíkok azonban idővel elhalványodnak, de némelyiküknél - általában a lábon - foltokban az állatok felnőtt korára is megmarad.

Az újszülött kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal egyhónapos kora után kezd ismerkedni és 6-8 hónapos korára szokik át teljesen a felnőtteknek való étkezésre. A kicsi nemét születésekor még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, ezért kapja meg a nevét később.



A tapírok állatkerti szaporítása természetvédelmi szempontból is fontos, mivel ez a faj természetes élőhelyén ritkulóban van, természetvédelmi helyzetét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette.

Az idén 155 éves Fővárosi Állat- és Növénykertben már több mint 120 éve tartanak tapírokat, az első budapesti - és egyben magyarországi - kis tapír 1987-ben jött a világra.

A tapír nevére szavazni a https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/nevet-keresunk-a-tapir-kisfiunak linken lehet. A kistapírról készült kisfilm a budapesti állatkert Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján is megtekinthető. A tapíroknak otthont adó Dél-Amerika kifutó látképét webkamera közvetíti az intézmény honlapján.

Címkék: állatkert, név, tapír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára