Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Március 14. 18:50, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Magyar vendégmunkásaikkal hozatják hazánkba a szemetüket az osztrákok?

Magyar vendégmunkásaikkal hozatják hazánkba a szemetüket az osztrákok?

Amíg a drága élelmiszerárak miatt a magyarok Ausztriába járnak bevásárolni, a Győr-Moson-Sopron megyei falvakban egyre több illegális hulladéklerakó létesül az osztrák szemétből.

Mivel Ausztriában ezer euró, azaz közel 300 ezer forint a környezetvédelmi szabálysértés alsó határa, hazánkban pedig 30 ezer forint, a szomszédos állam építő- és vendéglátó ipari vállalkozásainak megéri a hulladékot Magyarországra hozni, sokszor ezért éppen a hazainduló magyar vendégmunkásnak fizetnek feketén.

"Mellettem látható a kishatár közelében az Ausztriából származó építési törmelék, a kezemben is látható egy német feliratú szilikonos doboz" - mutatja az egyik hegyeshalmi polgárőr.

Festékes és vegyszeres flakonok, cementes zsákok, valamennyi német felirattal. A feleslegessé vált építési törmeléktől Hegyeshalom külterületén szabadultak meg a szemetelők.

"Sorompóval zártuk el a területet, többnyelvű táblát raktunk ki, ami tiltja az illegális lerakást, de mégis dobálnak el hulladékot az utazók" - mondja Tóth Gyula, a polgárőrszervezet vezetője.

A hegyeshalmi polgárőrök évek óta ellenőrzik a jól ismert illegális lerakóhelyeket, és nagy segítséget nyújtanak azok felszámolásában is.

Tóth Gyula elnök, Hegyeshalmi Polgárőrség:"17 illegális hulladéklerakót találtunk, 13-at sikerült ezek közül azonosítanunk. Ebből kilencben találtunk külföldi háztartási kommunális hulladékot. A talált dokumentumokat átadtuk, hogy feljelentés alapján tegyék meg a szükséges intézkedéseket."

Nemcsak illegális szemét érkezik a határ túloldaláról, de gazdátlanul hagyott autók is. A járművek az átkelőnél vesztegelnek, vagy lopottak, vagy tulajdonosuk műszaki hiba miatt hátrahagyta őket. A rendőrség hiba ragaszt felszólítást a gépkocsikra, senki sem szállítják el azokat, ráadásul a tolvajok kifosztják, felgyújtják őket.

Fekete Tamás elnökségi tag, Hegyeshalmi Polgárőrség:"Ausztriából azért érdemes áthozni a szemetet, mivel ha ott tetten érik az illetőt, 1000 eurós pénzbírsággal sújtják, Magyarországon pedig 30 ezer forintra bünteti a jegyző, ha sikerül beazonosítani az illetőt, akié vélhetően a szemét."

Aki a 30 ezer forintos bírságot nem tudja megfizetni, egyhavi közmunkára kötelezhetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.