Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 02. 00:00, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Magánkézben a Panta Aqua

Magánkézben a Panta Aqua

Sajtótájékoztatón jelentették be a Panta Aqua Zrt. önkormányzati tulajdonlásának megszűnését ma a Városházán.

Dr. Árvay István polgármester elmondta, hogy a képviselőtestület a tegnapi napon úgy döntött, az egyetlen ajánlattevő befektető javaslatát megtárgyalja, majd az ajánlat elfogadásra került. Így a csődeljárás alatt álló Panta Aqua Zrt. részvényeit a vevőre ruházzák át, aki a munkahelyek megtartásával, illetve egy jövőbeli fejlesztést kilátásba helyezve vállalja a cég további működtetését.

„A részvények átruházása 100 000 Ft fejében történik, elismerve ezzel, hogy a Panta Aqua Zrt. működése az önkormányzati tulajdonlás alatt ellehetetlenült. – mondta Dr. Árvay István polgármester – Nem áll rendelkezésre olyan önkormányzati forrás, mellyel a Panta Aqua növekvő tőkeigényét biztosítani lehetne, külső banki forráshoz pedig a cég önkormányzati tulajdonban nem tud hozzájutni.”

Hogyan tovább?

A vízkivétel és területhasználat kérdése úgy került rendezésre, hogy a közszolgáltatás elsődlegessége biztosított marad. A kutak tulajdonosa az Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, üzemeltetőjük az AQUA Szolgáltató Kft. és órán mért vízmennyiséget adnak át vízpalackozás céljára a vevő Panta Invest Kft.-nek.
A területek használatára egy méltányos területhasználati díj fejében jogosult az új tulajdonos – így használja a feketeerdei telephely egy részét, illetve a Barátság úti önkormányzati ingatlant, mely jelenleg is mosó üzemegységként működik. Továbbá azzal a lehetőséggel is élhet a Panta Invest Kft., hogy az Önkormányzat által korábban e célra vásárolt területen 5 éven belül vízpalackozó üzemet létesít.

Dr. Árvay István bízik a hosszú távú együttműködésben, hiszen az Önkormányzat a vízkivételért a jelenlegi vezetéken szolgáltatott víz árának 15-20-szorosát szedi be díjként a vevőtől, ami azzal kecsegtet, hogy a Város eddigi befektetései megtérülnek.

„Fontos volt továbbá a munkahelyek megtartása, a hitelezővédelem, illetve, hogy a folyó működésbe nem kell további közpénzeket tennünk.” – tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a Panta Aqua eladását nem kudarcként éli meg, hiszen soha nem gondolta, hogy a termék rossz. Egyedül a tőkehiány az, amit az önkormányzat nem tudott megoldani. Az eladással a működő üzem megtarthatja a brandet, amire sok pénzt fordítottak és viheti a Szigetköz, illetve Mosonmagyaróvár jó hírét a világban.
„A szerződés tehát él, ameddig a cég létezik és termékpalettáján szerepel a Szigetközi Friss Víz!” – zárta mondandóját Dr. Árvay István.

A Panta Invest Kft. menedzsmentjéhez tartozó Leitner László (az AQUA Szolgáltató Kft. korábbi ügyvezetője, a Panta Aqua Zrt. ügyvezetője), illetve Klauser Róbert (az ajánlatot tevő Panta Invest Kft. ügyvezetője) is részt vett a sajtótájékoztatón. Megtudtuk, hogy a kezdetektől az volt a cél, hogy a Szigetközi Friss Víz vigye a térség jó hírét.

„Mindenki tudta, ahhoz hogy az önkormányzat által befektetett összeg megtérüljön és ez gazdaságilag is megérje, ahhoz 8-10 év kell! – mondta Leitner – Az elképzelés nem volt rossz, de a megváltozott gazdasági környezet megnehezítette a helyzetet. A cég jelenlegi tartozása 255 millió forint, de sikerült olyan megoldást találni, mely a térség számára megnyugtató.”

Mint az AQUA Szolgáltató Kft. korábbi vezetője, Leitner László szakmailag is alátámasztotta azt, hogy a vízkivétel a közszolgáltatást nem fogja negatívan befolyásolni a továbbiakban sem. Mint mondta: „A mostani palackozott víz mennyisége három csöpögő csap vízmennyiségének felel meg.”

Klauser Róbert elmondta: a cél továbbra is a prémium szegmensben maradni és nagyon szeretnének további komoly eredményeket elérni külföldön. „Nincsenek kétségeink a növekedést illetően!” – mondta.

De ki a befektető?

A sajtó kérdésére Leitner László megnevezte a befektetőt, aki a továbbiakban finanszírozza a Panta Invest Kft-t. Ő Dr. Orosz Tibor ügyvéd, de hogy mit lehet tudni róla és milyen pénzügyi csatornákkal rendelkezik, arról nem kaptunk érdemi információt.

Megkérdeztük Leitner Lászlót, hogyan cáfolná azt a felvetést, hogy a csődeljárás célja esetleg az volt, hogy a céget önkormányzati pénzből futtassák fel, majd magánkézbe vegyék?

Erre azt a választ kaptuk, hogy a menedzsment mindig arra törekedett, hogy a Panta Aquát felfuttassák, de nem azért, hogy magánkézbe kerüljön, hanem hogy önkormányzati kereteken belül felépítsenek valamit a térség örömére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni