Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. November 09. 11:32, szerda | Belföld
Forrás: mti

Madárinfluenza - Újabb két ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfira

Madárinfluenza - Újabb két ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfira

A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt Kanada és Szerbia is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba, így már hét,

Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.


Kanada a Békés megyéből származó élő baromfi és baromfitermékek, Szerbia pedig a kitörés körüli 50 kilométeres távolságon belül korlátozza az élő baromfi, baromfihús és tojás országba való bevitelét.

Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán és Hong-Kong jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hong-Kong csak Békés megyére vonatkozóan.

Bognár Lajos országos főállatorvos a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában elmondta, már tárgyalnak a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel, a cél, hogy a korlátozás legfeljebb a Békés megyében tartott állatokra vonatkozzon.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani - tették hozzá.

A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak. Ezért a Nébih javasolja: az érintettek a szállítások előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

A Nébih laboratóriuma múlt pénteken igazolta magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N8) jelenlétét egy Békés megyei, pulykákat tartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.

Újabb madárinfluenza megbetegedésről a Nébih nem kapott bejelentést. A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára