Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Május 11. 07:50, szombat | Helyi
Forrás: Flesch Károly Kulturális Központ

Madarak és Fák Napja Hegyeshalomban

Madarak és Fák Napja Hegyeshalomban

A rendezvény célja volt a Társuláshoz tartozó településeken működő iskolákkal a Madarak és Fák Napjának megünneplése játékos formában.

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás "Mosonmagyaróvári Nagytérségi települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése" című projektje az Új Széchenyi Terv keretében 3.643.931.836 forintból valósul meg, melyből az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés által támogatott rész 2.837.165.328 forint. Az érintett 71 tagönkormányzatnak saját forrásként 806.766.508 Forint önrészt kell biztosítania a beruházás megvalósulásához. A Társulás kiemelten kezeli a lakosság hulladékkezeléssel, elhelyezéssel kapcsolatos szemléletének formálását, ennek keretében hangsúlyosan foglalkozik a tagtelepüléseken élő iskoláskorú gyerekekkel.

A világnapon beszédet mondott dr. Árvay István a Társulás elnöke, Szőke László Hegyeshalom polgármestere, valamint Nusserné Bedő Gyöngyi, a házigazda Lőrincze Lajos Általános Iskola igazgatója.

A programot úgy állították össze, hogy minél szélesebb korosztály találjon érdeklődésének megfelelő, hasznos információkat nyújtó látnivalókat, így aktívan bekapcsolódhattak az eseményekbe. Délután 13 órától több állomáson zajló vetélkedőn versenyeztek az iskolákból benevezett csapatok a „Válogatós vagyok” elnevezésű játék keretében. A diákok a Társulás egész területéről érkeztek.


A megoldandó játékos ügyességi feladatok között szerepelt a közkedvelt „toronypakoló”, mely lényege, hogy adott időre minél magasabb torony épüljön a megadott hulladékkupacból. A szelektív hulladékgyűjtés témaköréhez kapcsolódott a „szaladgáló válogató” elnevezésű játék, melyben a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak megfelelően kellett beledobni a megfelelő hulladékgyűjtőbe a szétválogatott hulladékot. A Madarak és Fák Napjához kapcsolódóan a „tojás memória”, a „nyomrajzoló” és a „termés teszt” elnevezésű játékokban mérhették össze tudásukat a versenyzők. A játékban 4 fős csapatok vettek részt, 3 különböző életkori kategóriában (alsó tagozat, felső tagozat és középiskola), minden kategória első három legjobb csapata értékes ajándékjutalmakat kaptak. Díjazásra kerültek továbbá a sikeresen szerepelt csapatok felkészítő tanárai is.

A Madarak és Fák napi rendezvény díjazott csapatai:

Általános Iskola alsó tagozat:

I. helyezett: Négy Villám – Lőrincze Lajos Általános Iskola - Hegyeshalom
II. helyezett: Természet – Haller János Általános, Szakközép-és Szakiskola - Mosonmagyaróvár
III. helyezett: Csiripelő Madarak – Mosonszolnoki Általános Iskola

Általános Iskola felső tagozat:

I. helyezett: Nokedli – Lőrincz Lajos Általános Iskola - Hegyeshalom
II. helyezett: Bartosisták – Lőrincze Lajos Általános Iskola - Hegyeshalom
III. helyezett: Jégmadár – Timaffy Endre Általános Iskola - Dunasziget

Középiskola:

I. helyezett: Inváziók – Kossuth Lajos Gimnázium - Mosonmagyaróvár
II. helyezett: Red Bull – Szárnyakat Ad – Kossuth Lajos Gimnázium - Mosonmagyaróvár
III. helyezett: Nyárson Sültek – Kossuth Lajos Gimnázium - Mosonmagyaróvár

A díjakat Szőke László, Hegyeshalom polgármestere, valamint Nusserné Bedő Gyöngyi, a házigazda Lőrincze Lajos Általános Iskola igazgatója adták át.

A rendezvény ideje alatt mosonmagyaróvári önkéntesek segítségével helyi civilek és gyerekek virágokat ültettek, és parkosították az iskola területét, ezzel is hozzájárulva a Madarak és Fák Világnapja méltó megemlékezéséhez.

Dr. Árvay István, a Társulás elnöke különdíjasként jelölte meg a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola három csapatát, valamint a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Red Bull Szárnyakat Ad csapatát a regisztrációs feladatként hozott munkájukért, akik belépőket kaptak a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontba.

A helyszínen megtekinthető volt egy mobil környezetvédelmi kiállítás is, amely a hulladékgazdálkodási rendszerben megvalósuló fejlesztésekről és a rendszer működéséről is tájékoztatta az érdeklődőket.

A 16 óráig tartó programnak részei voltak az iskolás csoportok számára szervezett kézműves foglalkozások és a Futura játszósarok is.

Mint minden rendezvényen itt is kiegészítő feladat volt a kupakgyűjtés, amit a Hegyeshalmi Általános Iskola jótékony célra ajánl fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.