Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Július 02. 16:23, szombat | Helyi

„Életképes kistérségi vízi közmű Mosonmagyaróváron és a kistérségi régióban”

„Életképes kistérségi vízi közmű Mosonmagyaróváron és a kistérségi régióban”

Július 1-jén pénteken sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az AQUA Szolgáltató Kft. átveszi a Szig-Víz Szigetközi Vízszolgáltató Nonprofit Kft. üzemeltetési területét. A mosonmagyaróvári kistérségben ezzel a szerződéssel egyetl

A szerződés lényege, hogy az AQUA Szolgáltató Kft-n belül megalakul a Szigetközi Üzemmérnökség, ahova a most csatlakozott települések kerülnek. Ezek önálló elszámolási egységként működnek tovább. A területet eddig ellátó Szig-Víz Nonprofit Kft-ben lévő vagyont az AQUA Kft. bérbe veszi. A két szolgáltató és a települések a vagyon kérdését a víziközműtörvény és végrehajtási rendeleteinek hatályba lépése után rendezik.

A sajtótájékoztatón készült képek megtekinthetőek a fotógalériában.

Leitner László, az AQUA Szolgáltató Kft. ügyvezetője és Marovics Géza, a Szig-Víz Szigetközi Vízszolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonosi képviselője, Dunaremete polgármestere a kistérségi víziközmű létrejöttét Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város alpolgármestere jelenlétében jelentette be. Leitner László elmondta, hogy a fenti lépésre a készülő víziközmű törvény miatt volt szükség. A törvény jelen állapot szerint akkreditáció alapú lesz és – szemben az előzetes hírekkel – várhatóan már csak a Parlament őszi ülésszaka fogja tárgyalni.

Az előzetes információk alapján 30-32 vízmű maradhat meg. Az AQUA Szolgáltató Kft. 2010-ben a 41. legnagyobb szolgáltató volt az országban. Mérete alapján változás nélkül az eddig kommunikált vízmű létszámba önállóan nem fért volna be. Azt a gondolatot, hogy a kistérségben egy víziközmű-szolgáltató legyen, az AQUA Szolgáltató Kft. 2010-ben kezdte el megvalósítani. Ennek első lépése volt, hogy a cég 2011 januárjától szolgáltatóvá vált Jánossomorja, Várbalog, Mosonszolnok és Újrónafő településeken. A kistérségi vízmű elérésének következő lépcsőfoka, hogy 2011. július 1-től a Szig-Víz Nonprofit Kft. üzemeltetési területét is átvették. Ez mind víz, mind szennyvíz tekintetében Kisbodak, Püski, Dunaremete, Lipót, Darnózseli, Kimle, Károlyháza, Hédervár és Ásványráró településeket érinti. Halászi és Máriakálnok településeken az eddigi szennyvízrendszer mellett a vízhálózat üzemeltetését is ellátják ettől az időponttól.

A jövőre vonatkozóan annyi ismeretes, hogy sikerült Észak-Szigetközben is elfogadtatni a kistérségi vízmű gondolatát, az ottani települések kötelezettségeik miatt várhatóan 2012. január 1-től váltanak szolgáltatót. Az így kialakuló kistérségi vízmű által ellátott lakosságszám közületek nélkül is megközelíti a 70.000 főt.

A csatlakozó települések mindenképpen jól járnak, hiszen az AQUA Kft. olyan elszámolást biztosít, amiben minden település pontosan látja, hogy a víziközmű-szolgáltatás a településen mekkora eredményességgel bír. Ezen felül az önkormányzatok meg tudják határozni, hogy területükön milyen víziközmű-rekonstrukciós feladatokat végezzen el az AQUA Kft. A döntést az is elősegítette, hogy az AQUA Kft. országosan is alacsony víz- és szennyvízdíjakkal dolgozik.

Nem csak a települések járnak jól a két cég egyesülésével. Az AQUA Kft. mindenkinek ajánlott munkát, aki a társcégeknél dolgozott s ugyanezt az elvet vallja a későbbiekre nézve is. A cég létszáma így július 1-től mintegy 130 fő lesz, majd 2012-ben várhatóan 145-150 fő között stabilizálódik ez a szám.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.