Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2013. Szeptember 16. 11:14, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Lépfenét mutattak ki Jászladányban

Lépfenét mutattak ki Jászladányban

Lépfene, azaz antrax baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy jászladányi állattartónál, akinél helyi zárlatot, forgalmi korlátozást rendeltek el és a fagyasztójában talált húsokat elkobozták. A településen vasárnap polgárőrök, önkormányzati dolgozók, közmunkások jártak házról házra, hogy tájékoztassanak mindenkit a kórokozó megjelenéséről - írta hétfői számában az Új Néplap.

Mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban olvasható: a spórás baktérium három úton kerülhet az emberi szervezetbe, belégzéssel, bőrsérüléssel vagy a fertőzött hús elfogyasztásával. A baktérium gyulladást okoz, ami antibiotikummal gyógyítható, de súlyos esetben halálhoz is vezethet. Tünetei bőrelváltozás, láz és hasmenés. A kórokozó emberről emberre azonban nem terjed tovább.
Drávucz Katalin polgármester a lapnak elmondta: a feltételezhetően fertőzött állatokat a szakemberek beoltották, azokat egyelőre nem lehet közterületen legeltetni. Az elöljáró cáfolta azt a híresztelést, hogy az antrax miatt bárki kórházba került volna.
Az ügyben a megyei kormányhivatal hétfőre ígért tájékoztatást - áll az Új Néplapban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Belföld

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.