Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Leminősítés előtt áll az OTP is

Leminősítés előtt áll az OTP is

A magyar államadós-osztályzat kilátásának rontása után az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásainak kilátását is leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy - csakúgy, mint a magyar szuverén besorolások esetében - a kilátásrontással egy időben megerősítette az OTP-bankcsoport 'BB/B' szintű, a magyar hosszú és rövid lejáratú kötelezettségekével azonos osztályzatait. Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kilátásának felülvizsgálatához fűzött indoklásában az S&P hangsúlyozta, hogy a két bankkal kapcsolatos lépése a magyar szuverén kilátás előző napi rontásával van összefüggésben. A Standard & Poor's megismételte, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége, és ez részben olyan döntések következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban - számolt be róla az MTI.

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön Magyarország adóskockázati besorolásának kilátásait stabilról negatív rontotta, amely újabb leminősítés veszélyét hordozza. Az indoklás szerint a gazdaságpolitika kevésbé kiszámítható, az ellenőrző intézmények függetlensége és hitelessége veszélybe került. Bírálta a hitelminősítő az MNB-ben történő változásokat és az alkotmánymódosítást egyaránt. A hitelminősítő közleménye szerint, a magyar gazdaságpolitikában megtapasztalt bizonytalanság gyengíti a középtávú növekedési kilátásokat is, emeli az adósságfinanszírozás terheit. A kormányzati intézkedések nyomán, csökken a vállalatok beruházási és a bankszektor hitelezési hajlandósága. A 3 százalékos GDP-arányos idei hiánycél ennek ellenére tarthatónak tűnik, hacsak nem csúszik mélyebb recesszióba a magyar gazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk