Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 12. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Lázár János bejelentette: Még idén 3,5 Mrd forintot kaphat Mosonmagyaróvár

Lázár János bejelentette: Még idén 3,5 Mrd forintot kaphat Mosonmagyaróvár

2017. május 11-én Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott sajtótájékoztatót a Városházán, majd azt követően a lakosság kérdéseire is válaszolt egy lakossági fórum keretében.

A nagy bejelentés, mely szerint Mosonmagyaróvár speciális fejlesztési igényeire reagálva a kormány 3,5 Mrd forint támogatást adna a város önkormányzatának, a sajtó előtt jelentette be a miniszter, aki beszédében elmondta:

Az előterjesztést Dr. Nagy István államtitkár vetette fel, melyet a kormány megvizsgálva valós és sürgősen megoldandó feladatként kezel.

Miről van szó?
Mosonmagyaróvár lakossága 34.000 fő, mely évente ezer fővel gyarapszik. Speciális elhelyezkedése – melyet elsősorban az osztrák határ közelsége jelent – miatt az ország más területeiről költöznek ide családok, hogy megélhetést biztosítsanak maguknak. Az itt élők nagy része pedig külföldön keres munkát.

A cél tehát: utolérni az ausztriai normát. Ez azonban nem valósulhat meg a munkahelyek és ipari parkok fejlesztései nélkül. Ehhez kínál most segítséget a kormány külön támogatása, mely elsősorban közlekedési típusú beruházásokra irányul.

A tervezet szerint:

  • Megépül egy új vasúti felüljáró, amely a Budapest-Bécs vasútvonal korszerűsítését eredményezi
  • Megnyitják a mosonszolnoki autópálya lehajtót, ily módon egy új ipari park felépítésének adva lehetőséget.
  • S nem utolsó sorban megépülhet a város-elkerülő autóút is.

Mindez két év alatt megvalósítandó program. Ez azt jelenti, hogy a forrást már 2017-ben biztosítania kell a kormánynak, és 2019 elejére az összes beruházásnak meg kell valósulnia.

Az új forgalom-terelés és irányítás mind-mind arra ösztönzi a vállalkozásokat és cégeket, hogy újabb területeken növekedhessenek, így biztosítva további bevételt a város számára, az iparűzési adó formájában.

A város növekvő lakossági igényeinek ellátásához ugyanis további iskolák, óvodák és egyéb ellátó intézmények fenntartása szükséges.

És ahol a gazdasági ereje folyamatosan nő, ott a kormány nyitott a többlettámogatási javaslatok megvitatására és a segítségnyújtásra. – zárta beszédét Lázár János.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.