Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Október 02. 11:31, szerda | Helyi
Forrás: Goodwill

Lásd meg a szépet!

Lásd meg a szépet!

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a Hallássérültek Világnapját.

E jeles alkalomból csatlakozott immáron második alkalommal a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) Mosonmagyaróvári Helyi Szervezete az Elfogadás Napjához.

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban szeptember 27-én rendezték meg az Elfogadás Napját, mely kiváló alkalmat teremtett a siketek és hallók találkozására, hogy ezáltal a különbségek feloldódjanak, könnyebb legyen egymás elfogadása. Ennek a jelentősége azért különösen fontos, mert a súlyosan hallássérültek is hallják a hangot, a zajt, de a hangzó beszéd megértése komoly akadályt jelent nekik. Ráadásul minden egyéb külső zaj zavaró a számukra. Sokféle segítséget nyújthatunk, de ahhoz, hogy ezzel élni tudjon egy hallássérült, a másik félnek is ismerni kell a lehetőségeket. Rossz beidegződés például a halló emberek részéről, hogy azt gondolják, kiabálni, vagy hangosan kell beszélni a hallássérültekkel. Ehelyett ha lassan, artikulálva beszélünk hozzájuk, szájról is le tudják olvasni a szöveget. Számukra mindenképpen a legfontosabb akadálymentesítés az írásos anyag elérhetősége. Sokan tanulnak közülük jelnyelvet, hogy a sorstársakkal is tudjanak kommunikálni.

Az Elfogadás Napján Mosonmagyaróváron rendezett zenés-táncos divatbemutató során öröm volt látni a résztvevők arcán a mosolyt és a boldogságot, melyet a színpadi részvétel varázsolt elő, már ezért is megérte a sok szervezést – mondta a rendezvényt követően Vámos Imréné, a SINOSZ Helyi Szervezetének elnöke, aki hozzátette, hogy a siket ember számára az akadálymentesítést kimondottan a jelnyelvi tolmács jelenti, hiszen a siket embernek anyanyelve a jelnyelv. Részükre a legapróbb kis ügyintézés is komoly akadályokba ütközik, a szövegértés és a kommunikáció terén is. Az elnök asszony ezért hangsúlyozta a hivatali ügyintézés során a kijelzős, hangjelzővel ellátott sorszámhívó fontosságát, de javasolta egy olyan információs kiadvány megjelentetését is, melyből a régióban lakó emberek megtudhatnák, hogy állapotuknak, problémájuknak, gondjuknak megfelelően hol találnak hasonló sorstársakat, vagy hova fordulhatnak segítségért, tanácsért a problémáikkal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.