Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 21. 09:27, csütörtök | Helyi

Közösségépítés a gasztronómián keresztül

Közösségépítés a gasztronómián keresztül

Ismét a gasztronómiáé és a kulturális programoké volt a főszerep 2020. július 24. és 26. között Mosonmagyaróváron, a Vár-tónál, a Szigetköz Piknik – Food Truck Show keretein belül.

A projekt - amelynek részeként a fesztivál is megvalósult - elsődleges célja: helyi, közösségi alapú gazdaságfejlesztési megoldások kialakítása, elterjesztése, népszerűsítése kisközösségekben, helyi hagyományokra épülő gasztronómia területén kézműves (népi) mesterségek újra tanítása a kulturális intézmények, a civilek, a kézműves mesterek és a vállalkozások együttműködésének keretében a gasztronómia eszközével. Ezen elsődleges céllal a tehetséggondozás megerősítését is elősegítették a szervezők, mely a kulturális értékeken alapuló helyi gazdasági közösségek fejlődését is előmozdítja, így lehetővé téve Mosonmagyaróváron a fenntartható város imázsának és koncepciójának erősítését. A környezeti fenntarthatóság mellett lényeges szempont a társadalmi fenntarthatóság is, ez pedig megköveteli a helyi identitás erősítését, a befogadást-felzárkóztatást, valamint a fiatalokat, mint a város jövőbeli aktív generációit célzó tevékenységeket. A projekt keretében 2 olyan rendezvényt valósult meg, melyek központjában a gasztronómia állt, a hagyományőrzés, a térségre jellemző hagyományos ételek bemutatása, kiegészítve helyi kézműves mesterségekkel. A projekt a fiatal generáció identitását erősítette a hagyományőrző ételek megismertetésével, célja a helyi közösségek összekovácsolása és a saját környezetének jobb megértése volt. Az Alapítvány célkitűzése: segítségnyújtás adása, a felnövekvő ifjúság lokálpatriótává nevelésében. Az Alapítvány a pályázati úton elnyert összeget előadásokra, kóstolók bemutatására, kulturális-gasztronómiai rendezvények szervezésére fordította, amelybe a fiatal generációt a szórakoztatásán keresztül vonta be.

A program „VirágzÓvár: közösségépítő kezdeményezések megvalósítása” című TOP-7.1.1-16-H-006-3 kódszámú felhívás keretében „Közösségépítés a gasztronómián keresztül” projekt címmel benyújtott pályázaton belül (projektazonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01481) a Szigetköz Kulturális és Közéleti Alapítvány szervezésében valósult meg. A fesztivál az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az elnyert összeg 7 000 000 Ft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.